Acasă Stiri ExterneAfrica Trump pregăteşte un război comercial

Trump pregăteşte un război comercial

de M G

trumpPreşedintele american Donald Trump a semnat un decret care pune capăt participării SUA la Tratatul de liber-schimb trans-pacific (TPP), negociat intens, timp de mai mulţi ani, de Administraţia Obama, transmite AFP, preluată de Agerpres. Mai mult, a anunţat că Statele Unite vor părăsi Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA) dacă nu vor reuşi să îl renegocieze. Motivul, cât se poate de populist, din punctul nostru de vedere: „pentru lucrătorul american”. Tratatele comerciale acordă beneficii între participanţi, cele mai importante referindu-se la taxele vamale la importurile de produse venite din celelalte ţări. Altminteri spus, se vor introduce taxe vamale la importurile în SUA şi, după cum spunea în campania electorală acelaşi Donald Trump, taxele vamale vor fi extrem de mari. Astfel, americanii vor avea două posibilităţi: fie să plătească mult mai mult pentru unele produse (ceea ce numai în avantajul muncitorului american nu e), fie să producă în ţară tot ceea ce au nevoie. Noi, românii, ştim, de pe vremea lui Ceauşescu, ce înseamnă să produci în ţară tot ceea ce ai nevoie!

Tratatul de liber-schimb trans-pacific (TPP), văzut ca o contrapondere la influenţa tot mai mare a Chinei, a fost semnat în 2015 de 12 ţări din Asia-Pacific, reprezentând 40% din economia mondială, însă nu a intrat încă în vigoare. Totuşi, tratatul nu a fost ratificat de Congresul SUA.

„Vorbim despre acest lucru de mult timp”, le-a spus Trump jurnaliştilor prezenţi la ceremonia de semnătură în Biroul Oval, considerând că decizia „este o alegere bună pentru lucrătorul american”.

În timpul campaniei, Donald Trump a denunţat ferm acest acord, spunând că este unul „teribil”, şi a promis să retragă SUA cât mai repede din TPP.

De partea cealaltă, Administraţia Obama l-a prezentat ca fiind cel mai important dintre tratatele de liber-schimb, deoarece acest acord înseamnă mai mult decât simpla ridicare a barierelor vamale.

Înţelegerea prevede, de asemenea, ridicarea barierelor non-tarifare, cum ar fi deschiderea apelurilor de oferte naţionale din ţările membre către companiile străine fără avantaje induse pentru propriile lor companii publice sau respectarea dreptului la muncă în conformitate cu normele Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM).

Numeroase ONG-uri denunţă, totuşi, efectele perverse ale unui acord considerat opac în legătură cu drepturilor lucrătorilor, mediul, pierderea suveranităţii sau accesul la medicamente.

Premierul japonez Shinzo Abe, mare apărător al acordului, a recunoscut, la sfârşitul lui 2016, că un TPP fără SUA „nu ar avea sens”.

Tratatul a fost semnat de 12 ţări: Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA şi Vietnam.

Pe de altă parte, Statele Unite vor părăsi Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA), dacă nu vor reuşi să îl renegocieze, a informat Casa Albă, publicând primele orientări ale programului noului preşedinte Donald Trump.

În privinţa acordurilor comerciale internaţionale, programul afirmă că „preşedintele Trump doreşte să renegocieze NAFTA. Dacă partenerii noştri refuză o negociere care să le aducă muncitorilor americani un acord echitabil, atunci preşedintele va avertiza că Statele Unite intenţionează să părăsească NAFTA”, precizează textul publicat pe site-ul Casei Albe.

NAFTA, intrat în vigoare în 1994, asigură Statelor Unite, Canadei şi Mexicului o vastă zonă de liber schimb. Acordul face parte dintre ţintele privilegiate ale lui Donald Trump, care îl acuză că a încurajat exodul locurilor de muncă ale muncitorilor americani spre Mexic.

Potrivit prevederilor tratatului, una dintre părţi poate notifica celorlalţi intenţia de a părăsi acordul, deschizând astfel o perioadă de 180 de zile pentru a demara noi negocieri. Dacă nu se încheie niciun acord nou, cel vechi este atunci dizolvat.

Cotidianul canadian Globe and Mail a scris că secretarul american desemnat pentru Comerţ, Wilbur Ross, va trimite o scrisoare de notificare guvernelor Canadei şi Mexicului pentru a renegocia acest acord, în zilele imediat următoare învestiturii lui Donald Trump.

Impact negativ al politicilor protecţioniste

Politicile protecţioniste ale noii administraţii din SUA vor avea, probabil, un impact negativ asupra economiei, eclipsând orice efecte pozitive ale măsurilor de stimulare, a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, la o dezbatere organizată în cadrul Forumului de la Davos, transmit Reuters şi DPA.

„Per total, probabil că nu vor avea consecinţe pozitive”, a apreciat şeful FMI.

În timpul campaniei electorale, Trump a promis reduceri de taxe şi majorarea cheltuielilor în infrastructură.

Previziunile de creştere ale economiei SUA în acest an au fost îmbunătăţite datorită planificatelor reforme din sectorul fiscal şi a măsurilor de stimulare a economiei.

„Întrebarea noastră este cum aceste măsuri fiscale vor fi combinate cu măsuri comerciale care, cel mai probabil, vor avea un impact negativ”, a declarat Lagarde.

Potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat de FMI, PIB-ul SUA ar urma să urce cu 2,3% în acest an şi cu 2,5% anul viitor, faţă de un avans de 2,2% şi, respectiv, 2,1% previzionat în octombrie.

Lumea ar trebui să se ferească de crearea unei crize

Lumea ar trebui să se ferească de crearea unei crize, pe fondul discuţiilor privind războaiele comerciale, a afirmat Roberto Azevedo, directorul general al Organizaţiei Mondială a Comerţului (OMC), la o reuniune a miniştrilor Comerţului de la Forumul Economic Mondial de la Davos, transmite Reuters.

„Am auzit tot felul de informaţii la Davos în legătură cu războaiele comerciale. Acestea vor distruge locurile de muncă, nu vor crea slujbe. Cu siguranţă trebuie să evităm să declanşăm o criză din cauza unor vorbe goale”, a avertizat şeful OMC.

”Comerţul a ajutat la scoaterea din sărăcie a unui miliard de oameni, dar încă mai sunt multe de făcut pentru a împărţi beneficiile, atât timp cât efectele pozitive ale comerţului nu au sens pentru cineva care şi-a pierdut locul de muncă”, a afirmat Roberto Azevedo.

Acesta a adăugat: „În acelaşi timp, trebuie să recunoaştem că motorul principal al schimbării îl reprezintă tehnologia, inovaţia. Atacarea comerţului şi adăugarea unor bariere nu vor fi de ajutor”.

Şeful OMC a anunţat că nu a avut un contact direct cu noua Administraţie de la Washington şi este dificil de speculat care vor fi politicile sale comerciale.

„Va fi necesar să vedem dacă temerile SUA privind comerţul pot fi rezolvate prin instrumentele de care dispune Organizaţia Mondială a Comerţului”, a arătat el.

La reuniunea miniştrilor Comerţului au participat reprezentanţi ai fostei Administraţii de la Washington, ai Chinei, Rusiei şi Uniunii Europene.

„Oficialii au fost de acord că protecţionismul nu este răspunsul adecvat la opiniile anti-comerţ şi la temerile privind schimbările tehnologice”, a declarat ministrul elveţian al Economiei, Johann Schneider-Ammann.

„În schimb, comerţul ar trebui să fie mai inclusiv şi beneficiile lui să fie extinde cât mai larg”, a adăugat acesta.

Noua Administraţie de la Washington nu caută un conflict cu China, dar vrea ca SUA să obţină profituri mai ridicate de pe urma legăturilor sale comerciale cu statul asiatic, a afirmat, recent, Anthony Scaramucci, consilier al preşedintelui ales al SUA. Acesta a reacţionat, astfel, la declaraţia preşedintelui Chinei, Xi Jinping, potrivit căruia ”nimeni nu va ieşi învingător într-un război comercial”.

Acordurile comerciale ale SUA cu unele state au dus la pierderi de locuri de muncă în Statele Unite şi la eroziunea clasei de mijloc, susţine viitorul consilier al lui Trump.

”SUA şi noua Administraţie nu vor un război comercial”, a afirmat Scaramucci, făcând apel la China ”să întindă mâna către SUA şi să creeze simetrie”.

Un nou război comercial nu ar fi în interesul nimănui şi protecţionismul duce doar la un impas, a avertizat preşedintele Chinei, Xi Jinping, la Forumul Economic Mondial.

”Urmărirea protecţionismului este ca şi cum te-ai încuia singur într-o cameră întunecată. Deşi vântul şi ploaia pot fi ţinute în afară, tot aşa sunt şi aerul şi lumina”, a declarat preşedintele Chinei.

Xi Jinping nu a pronunţat numele preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, dar pare să fi reacţionat la declaraţiile oficialului american împotriva acordurilor de liber schimb şi a planurilor de a înfrunta China în probleme comerciale.

Trump a criticat politica valutară a Chinei, disputele de la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi a ameninţat că va lua măsuri, dacă Beijingul nu va stopa practicile comerciale incorecte. Ceea ce, de altminteri, s-a şi întâmplat, prin retragerea din TPP.

din aceeasi categorie