Societatea Naţionala de Transport Gaze Naturale Transgaz SA intenţionează să încheie un acord-cadru având ca obiect mentenanţa sistemelor, valoarea contractului fiind de 3,33 milioane lei, fără TVA. Potrivit unui anunţ publicat în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP), obiectul achiziţiei îl constituie mentenanţa aplicaţiei GMOIS (n.r. – Gas Market Operator Information System).
„Platforma GMOIS este instrumentul principal în realizarea business-ului Transgaz prin administrarea fluxurilor comerciale de gaze transportate prin SNT (sistemul naţional de transport, n.r). Platforma este în exploatare 24/7 zile pe săptămână, pe tot parcursul unui an gazier. Utilizatorii platformei GMOIS sunt partenerii Transgaz: producători de gaze care introduc producţia zilnică, operatorii de distribuţie şi de depozite de înmagazinare care introduc alocările de gaze, şi utilizatorii de reţea care transportă gaze prin conductele SNT, cât şi utilizatori interni care sunt responsabili de procesele interne de calcul si urmărire comercială a gazelor etc. Procesele de business care se desfăşoară în platforma GMOIS sunt: Contractare, Rezervare de capacitate, Transferuri de capacitate, Nominalizare, Notificări PVT, Alocare, Calcul dezechilibre, Calcul facturare, Schimb de date cu partenerii adiacenţi”, se menţionează în anunţ.
Platforma GMOIS a fost implementată începând cu anul 2008, printr-un contract Phare, rezolvând o parte din prevederile Codului de Reţea pentru transportul gazelor prin SNT.
„În anul 2011 platforma a fost modificată aproape în întregime conform modificărilor legislative din Ord. 9/2010 ANRE. Având în vedere faptul că legislaţia în domeniul gazelor este în continuă schimbare, Codul Reţelei fiind un document care se modifică permanent, este necesară actualizarea platformei GMOIS şi armonizarea cu modificările legislative. De asemenea, în platforma GMOIS sunt implementate procesele de schimb de date cu partenerii Transgaz pe punctele de interconectare şi procesele de raportare şi transmitere date către ENTSOG (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Gaz, n.r.) şi ACER (Agenţia UE pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei), conform Regulamentelor Europene”, se mai precizează în anunţ.
Contractul va fi atribuit prin licitaţie deschisă, pe criteriul celui mai bun raport calitate – preţ. Durata contractului va fi de 48 de luni, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 23 decembrie 2024, ora 15:00.
SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) al gazelor naturale care asigura îndeplinirea în condiţii de eficientă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate a strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale, dispecerizarea acestora precum şi cercetarea şi proiectarea în domeniu, cu respectarea cerinţelor legislaţiei europene şi naţionale, a standardelor de calitate, performanţă, mediu şi dezvoltare durabilă.