Acasă Stiri ExterneAmerica TOPUL celor mai frumoase rute pentru mers cu bicicleta

TOPUL celor mai frumoase rute pentru mers cu bicicleta

de GM

bicicleta traseu munteBucuria primară de a merge pe bicicletă este că, în forma sa cea mai pură, înseamnă mai mult decât un mod extrem de eficient de a merge pe jos. Închiriază o bicicletă, dacă nu ai una, și pedalează rapid măcar până la magazin, la bar sau oriunde. Cu toate acestea, unii bicicliști preferă plimbări un pic mai lungi și mai spectaculoase. Poate chiar pitoreti, la distanță și dificile.

Postul de televiziune CNN a prezentat o selecție a unor plimbări fantastice din întreaga lume, pentru care este nevoie de la o zi la câteva luni pentru a le parcurge integral.

Autostrada Prieteniei (China)

Autostrada Prieteniei ChinaChiar dacă cei 800 km dintre orașul tibetan Lhasa și frontiera nepaleză reprezintă cea mai frumoasă plimbare de pe planetă, ține de plăcerea fiecăruia de a admira anumite priveliști de la mare altitudine. Iar acest drum este cu siguranță la cea mai mare înălțime.

Traseul include trei treceri de teren mai mari de 5.000 de metri, unde la 5.220 de metri altitudine treci peste trecatoarea Gyatso La, iar marea recompensă este că, într-o zi senină, poți vedea în depărtare Muntele Everest.

Dar acest lucru, se subînțelege, nu este pentru toată lumea. Distanța dintre orașe necesită o planificare atentă. În plus, situația politică sensibilă din Tibet înseamnă că o călătorie individuală poate fi dificilă uneori.

Însă aceasta rămâne una dintre aventurile reale de pe glob, de la minunile culturale și religioase din Lhasa și Gyantse până la trecătoarea Gampa La, cu marea, lacul turcoaz și Yamdrok Yumtso strălucind în valea de mai jos.

În plus, traseul se termină cu, eventual, cea mai lungă coborâre din lume, o scădere abruptă de 3.500 de metri, de pe marginea platoului tibetan.

La Ruta de los Conquistadores (Costa Rica)

Mai scurtă, dar, fără îndoială, nu mai puțin dificilă decât Autostrada Prieteniei este drumul off-road de 270 de kilometri care străbate Costa Rica. De la Pacific către coastele din Caraibe, aceasta are căi de noroi, străbate padurea tropicală, plantații de cafea, chiar și un vulcan stins.

Acesta poate fi străbătută în trei zile, în luna noiembrie, ca parte a cursei anuale de mountain bike de la care drumul își ia numele.

Cei care nu se grăbesc pot să parcurgă drumul în cât timp doresc, ori de câte ori le place, urmărind traseul cuceritorului spaniol din secolul 16 Juan de Cavallon, conchistadorul șef al titlului.

Costa Rica are o gamă largă de minuni naturale aflate într-o zonă care este aproximativ de mărimea Elveției, din care aproximativ este parc național – iar La Ruta oferă ”un gust” din acest lucru. Începând cu stațiunea surf de la Jaco Beach, traseul se transformă curând în drumuri de noroi care urcă și ce te seacă de energie. La Ruta include o porțiune de aproximativ 3.000 de metri de alpinism.

Trecând pe lângă capitala San Jose, traseul se află aproape de vârful vulcanului stins Irazu și din nou jos la pădurile de mangrove și plajele cu nisip alb.

Finalul tradițional al călătoriei este o baie în Caraibe. Echitația este opțională.

Ruta de ciclism din Marea Nordului (Europa)

bicicleta traseu munteNorth Sea Cycle Route (NSCR) care merge pe lângă mai puțin cunoscuta Euro Velo Route 12, este ”un coșmar eurosceptic” finanțat de UE ce trece prin opt țări și care pretinde a fi traseul semnalizat cel mai lung din lume.

Având aproape 6.000 km, pornește din nordul Insulelor Shetland din Scoția de-a lungul coastelor din Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia.

Este de la sine înțeles că nu este nevoie ca cineva să încerce să parcurgă tot traseul.

Acesta este un drum în care cel mai cald loc este, probabil, undeva în apropiere de Ostend pe coasta Belgiei, deci nu e chiar un drum de parcurs iarna.

Shimanami Kaido (Japonia)

shimanami-hiroshima-japoniaCu o lungime de 64 km, acesta este, probabil, singurul traseu din această listă pe care bicicliștii ar putea să își ia și copiii, având pe parcurs și servicii sociale.

Complet separat de autostradă, acesta șerpuiește printr-o serie de insule mici, minunate și pitorești din prefectura Hiroshima, în partea de vest a țării.

Japonia ar putea fi mai popular asociată cu mașina, mai degrabă decât cu bicicletele, dar mersul cu bicicleta este des întâlnit aici și Shimanami Kaido arată cum ”mașinile și bicicletele pot coexista fericite”.

Drumul are, de asemenea, și o banda pentru pietoni, cea mai mare parte aflându-se de-a lungul drumului. Bicicletele pot fi închiriate de la o serie de puncte speciale de-a lungul traseului.

Unii oameni termină excursie într-o zi, dar mulți rămân să admire frumoasele priveliști de-a lungul Mării Seto Inland.

Există taxe de trecere pe poduri pentru bicicliști, dar acestea sunt destul de mici, necesită mai degrabă un buzunar cu mărunțiș decât un împrumut bancar.

Great Divide Mountain Bike Route (America de Nord)

Acesta este un traseu turistic off-road din Alberta (Canada) tocmai până la New Mexico. Dacă cei 4.400 de km, cât are lungimea sa, nu sunt suficienți pentru a vă da palpitații, ce spuneți de 61.000 de metri de alpinism?

Da, este corect, traseul are de aproape șapte ori înălțimea Everestului – de la nivelul mării.

Este un drum incontestabil spectaculos, luând în considerare atât pădurea la munte (am uitat să menționăm Colorado Rockies) cât și pustiurile din Marele Bazin.

Potențiali tovarăși pot fi urșii Grizzlie, elanii, leii de munte și vulturii. Dacă asta nu e de ajuns să vă hotărâți, condițiile meteorologice fac o astfel de călătorie posibilă numai din iunie până în septembrie, și chiar și atunci ploile pot face secțiuni întregi pline de noroi imposibil de trecut pentru câteva săptămâni.

Munda Biddi Trail (Australia)

Munda Biddi ruta bicicletaUn alt traseu epic, și de această dată într-unul dintre cele mai izolate locuri din lume: Australia de Vest.

Un drum ambițios, recent finalizat, de până la km 960, Munda Biddi este traseu off-road prin pustietatea împădurită – Munda Biddi înseamnă „cale prin pădure” în limba indigenilor – începe din apropiere de capitala statului, Perth, până la Albany în sud-vestul îndepărtat.

Are însă și secțiuni mai puțin obositoare de doar o zi sau mai mult, iar site-ul oficial oferă actualizări cu privire la condițiile de traseu, uneori, de noroi.

Ar fi înțelept să evitați căldura în plină vară și să veniți pregătiți.

Între orașe sunt amenajate locuri la fiecare 30 de kilometri, cu colibe de dormit și rezerve de apă.

The South Downs Way (Anglia)

Acest traseu de 160 de kilometri este alpin și traversează una din cele mai luxuriante părți din Anglia pe care v-o puteți imagina.

Bicicliștii care abordează întregul traseu se angajează să pedaleze aproape 4.300 de metri în sus.

South Downs Way este acum un traseu de drumeții complet semnalizat, ce șerpuiește printre stâncile abrupte din Beachy Head până în Winchester, o mare parte din călătorie având loc pe pietre calcaroase vechi.

Deschis bicicliștilor, pietonilor și călăreților, aveți nevoie de două sau trei zile de călătorie, dar aveți parte de o mulțime de sate pitorești, iar pe drum sunt pub-uri și pensiuni.

din aceeasi categorie