Acasă Stiri InterneGaze Bucureştii încep plata în avans a gazelor naturale

Bucureştii încep plata în avans a gazelor naturale

de A

terorRomgaz ar trebui să primească prima tranşă de bani de la Primăria Capitalei pentru gazele din care ELCEN produce energia termică pentru bucureşteni până pe 12 noiembrie şi, atâta vreme cât problema va fi abordată profesionist, nu va exista niciun risc privind întreruperea furnizării de gaze, a declarat directorul general al Romgaz, Virgil Metea.

Reamintim, Guvernul a aprobat, recent, o Ordonanţă de Urgenţă, care prevede posibilitatea ca primăria să plătească direct Romgaz subvenţiile pentru căldură şi apă caldă, pentru a nu exista riscul ca termocentralele din Bucureşti să nu poată plăti gazele furnizate de Romgaz.

„Atâta timp cât problema se abordează profesionist şi responsabil, eu nu văd să fie niciun risc. În momentul în care lucrurile deraiază de la normalitate, atunci încep şi riscurile, pentru că înseamnă că ceva nu funcţionează. Acum suntem pe o zonă neutră, deci lucrurile funcţionează. Prima tranşă de bani trebuie să vină până în 12 noiembrie. Din motive de procedură, ni s-a comunicat că abia atunci se pot vira banii cel mai devreme”, a spus Metea, în cadrul unor declaraţii de presă.

Întrebat ce se va întâmpla dacă primăria nu va vira banii în termenul promis, Metea a răspuns: „Eu nu-mi pun problema în acest fel”. „Va trebui analizată şi cauza, de ce nu au venit banii, dar eu sper să vină, pentru că, altfel, cineva din tot acest consorţiu înseamnă că nu poate. În cazul în care ceva s-ar fi împiedicat, ar fi trebuit să existe nişte semne”, a adăugat el.

ELCEN, producătorul de energie termică pentru Bucureşti, şi RADET, furnizorul şi distribuitorul de energie termică, au intrat în insolvenţă la începutul lunii octombrie.

Termocentrală nouă la Iernut în 2020

În ceea ce priveşte construcţia noii centrale a Romgaz de la Iernut, Virgil Metea a anunţat că aceasta ar putea începe peste 4-5 luni şi va dura trei ani, astfel că lucrările vor fi gata până în anul 2020.

„Am anunţat de mult că intenţionăm să modernizăm centrala de la Iernut. Este un activ important al nostru. Modernizată, centrala va avea un rol foarte important în sistemul energetic. Momentan am semnat contractul şi suntem în situaţia în care demarăm investiţia. Vrem să ne depunem dosarul pentru a atrage fonduri din Planul Naţional de Investiţii”, a spus Metea.

Potrivit acestuia, de la data începerii construcţiei, lucrările vor dura trei ani. „Sperăm ca în 4-5 luni să o putem începe fizic şi toată partea formală să fie îndeplinită, inclusiv finalizarea proiectării”, a adăugat oficialul producătorului de gaze.

La finele lunii octombrie, Romgaz a semnat un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Romgaz a preluat centrala Iernut în anul 2013 de la Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), în contul unei datorii de 653 de milioane de lei.

Duro Felguera este o companie spaniolă specializată în contractarea de proiecte industriale la cheie. Romelectro este un grup de firme româneşti de inginerie şi montaj în sectorul energetic.

Romgaz a organizat, miercuri, la Ploieşti, o simulare privind un posibil atac terorist asupra unui obiectiv de infrastructură critică, respectiv dispeceratul unui depozit de gaze ce alimentează Bucureştiul.

„Nu am făcut acest exerciţiu în urma unor temeri, ci pentru că şi protecţia patrimoniului şi, mai ales, a infrastructurilor critice trebuie să aibă rolul ei într-o companie. Am vrut să vedem care este capacitatea noastră de coordonare şi de colaborare şi acest exerciţiu îl considerăm ca un exerciţiu din care învăţăm”, a mai spus Virgil Metea.

din aceeasi categorie