Acasă EconomieIndustrie Tarom a luat 5,48 milioane dolari pe cele două Airbus-uri

Tarom a luat 5,48 milioane dolari pe cele două Airbus-uri

de A

Transportatorul aerian naţional Tarom a anunțat vânzarea a două aeronave Airbus A310 către compania aeriană Armenia Airways Aircompany, pe care a încasat 5,48 milioane dolari. Activele au fost scoase la vânzare în luna februarie a acestui an, cele două aeronave fiind neoperabile și aflându-se în stare de conservare din septembrie 2016.

„O decizie strategică ce atrage un profit semnificativ pentru compania noastră, provenit atât din vânzarea efectivă a aeronavelor, cât și din eliminarea costurilor de conservare și întreținere a acestora”, spune Werner Wolff, director general Tarom.

Aeronavele Airbus A310 au fost achiziționate de către Tarom în decembrie 1992 și au funcționat în regim comercial până la finalul anului 2016. 

După faza de evaluare a ofertelor și în urma negocierilor purtate, compania aeriana Armenia Arways Aircompany a oferit cel mai avantajos preț, respectiv suma de 5,48 milioane dolari pentru urmatoarele active pentru cele două aeronave Airbus A310 și componentele aferente, spun oficialii Tarom.

„Valorizarea acestor active reprezintă un pas strategic important pentru Tarom, cu atât mai mult cu cât unul dintre obiectivele noastre majore în perioada următoare îl constituie optimizarea costurilor logistice și creșterea performanței businessului Tarom. Această valorizare este oportună nu doar prin prisma ofertei obținute –  foarte avantajoasă pentru compania noastră – cât și prin eliminarea costurilor de conservare și a costurilor aferente lucrărilor de întreţinere pentru cele doua aeronave, care în doar jumatate de an, ajung la peste 9 milioane de dolari”, a declarat Werner Wolff.

Valoarea celor două aeronave a fost amortizată complet la momentul vânzării a anunțat compania de stat.

”Prețul stabilit de evaluator, respectiv 5.472.977 dolari a fost ușor depășit de oferta Armenia Airways”, precizează conducerea Tarom.

Această ofertă este apoximativ dublă în raport cu primele oferte primite de Tarom pe parcursul anului 2017, menționează societatea.

”Decizia de valorificare a aeronavelor Airbus A310 și a componentelor aferente se justifică mai ales prin prisma faptului că pentru operaționalizarea acestora, în vederea reluării zborurilor comerciale, Tarom ar fi ajuns să plătească o sumă aproximativă de 26,5 milioane dolari pentru următorii doi ani”, adaugă reprezentanții Tarom.

Tarom operează în prezent pe zborurile externe şi interne cu o flotă compusă din 25 aeronave, dintre care două aeronave sunt model Boeing 737-800 Next Generation, recent achiziționate.

Compania urmează să continue investițiile în modernizarea și extinderea flotei.

Tarom estimează pentru acest an un profit brut de 27.470 lei, la venituri totale de 1,5 miliarde lei.

În plus, pentru anul 2018, Tarom a prevăzut o sumă de 440,25 milioane lei pentru investiţii, potrivit bugetului aprobat la finalul lunii martie de Guvern.

din aceeasi categorie