SUMAL cu orice preț
ianuarie 21, 2021
Noul ministru al Mediului, Tanczos Barna, nu se lasă și anunță că, pe 31 ianuarie, programul informatic privind trasabilitatea lemnului, SUMAL 2.0, va intra în funcțiune oricum ar fi el. Programul a avut parte de mai multe amânări de la introducerea obligativității lui, în 2016, ultima, de la sfârșitul lui octombrie 2020, trimițând programul în februarie 2021. Toată industria lemnului susține că programul nu este pregătit, că ar mai fi nevoie de ajutări ale softului, altfel, în situația cum se prezintă acum, SUMAL va bloca piața lemnului.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat, joi, la Craiova, că pe 31 ianuarie va fi lansat noul sistem informatic integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0, ceea ce va diminua posibilitatea defrişărilor ilegale şi a furtului din pădure.
„SUMAL (n.r. – Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos), la care lucrăm la intensitate maximă, va fi lansat la 31 ianuarie, nu este o soluţie magică în domeniul forestier, dar va diminua posibilitatea de a fura din pădure”, a declarat, joi, la Craiova, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, informează Agerpres.
„În ciuda eforturilor, probabil că vor fi sincopele caracteristice unui sistem informatic nou şi lansat în producţie, dar nu facem niciun pas înapoi, respectăm data de 31 ianuarie, respectăm principiile care stau la baza acestui sistem informatic, adică controlul informatic asupra cantităţilor de masă lemnoasă care sunt puse în valoare şi sunt destinate exploatării, controlul sistemului informatic şi control GPS pe tot ce înseamnă controlul masei lemnoase din pădure până la primul punct de depozitare, control informatic şi GPS de la primul depozit până la primul procesator şi control informatic pe masă lemnoasă legală, în sensul de a reduce la minim posiblitatea de infuzie de masă lemnoasă nelegală în circuitul economic”, a spus ministrul Mediului.
Barna Tanczos a mai afirmat că în momentul în care acest sistem informatic va fi funcţional, stabil şi toţi operatorii economici – zeci de mii ca număr – ocoale silvice, pădurari, transportatori, procesatori şi gatere – vor fi obligaţi să lucreze în SUMAL, posibilitatea de a fura din pădure va fi mult diminuată.
Acesta a explicat că legea prin care se interzice pe 10 ani exportul de buştean din România în spaţiul din afara Uniunii Europene, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, este bine-venită, dar nu reprezintă o soluţie magică în domeniul forestier, pentru că exportul în sine nu pune o presiune atât de mare asupra pădurilor, cât exploatarea ilegală.
„Comerţul cu masă lemnoasă în interiorul Uniunii Europene este un comerţ liber, suntem parte dintr-o uniune cu o piaţă liberă şi exportul poate fi interzis numai pentru partea din afara Uniunii Europene. În momentul de faţă, marile companii din România importă cantităţi uriaşe, aduc în ţară masă lemnoasă din Germania, Polonia şi alte ţări. Deci aduc pentru procesare cantităţi imense, de milioane de metri cubi pentru procesare în România. Am constatat şi săptămâna aceasta, în discuţiile cu colegii, că preţul masei lemnoase din aceste ţări este mult sub preţul masei lemnoase din România. Este o problemă generalizată la nivelul României. Exportul în sine nu pune o presiune atât de mare asupra pădurilor, cât exploatarea ilegală. Această exploatare ilegală intră într-un circuit gri economic şi rolul nostru este să acţionăm pe parte de exploatare legală şi să oprim acele activităţi care aduc în circuitul economic masă lemnoasă exploatată ilegal. Suntem într-o relaţie comercială cu aceste ţări din cadrul Uniunii Europene”, a arătat ministrul.