Acasă Analize Strategie energetică cu consens politic

Strategie energetică cu consens politic

de GM

Guvernul rămâne consecvent obiectivului de a avea o strategie energetică a României, adoptată sau revizuită în baza unui consens politic, şi care să fie elaborată ţinându-se cont de un orizont de timp cât mai îndelungat – 2030-2035, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, la dezbaterea “Energie pentru Energia României”, organizată de PDL. De altfel, şi Lucian Bode, fost ministru al Economiei, a declarat că PDL va depune toate eforturile în vederea elaborării unei strategii energetice în baza unui consens politic.

“Rămânem consecvenţi la ceea ce am anunţat în urmă cu o lună, şi anume dorinţa de a avea o strategie energetică a României adoptată sau revizuită dacă se poate prin consens politic. (…) Iar eu, ca ministru tehnocrat, cred că este o dovadă de seriozitate să răspund oricărei invitaţii venite din partea oricărui partid, fie el de la Putere sau din Opoziţie. Mai ales că energia este un domeniu în care cred că România poate să joace cu adevărat un rol în Europa şi în lume. Este un domeniu care are foarte mare nevoie de coerenţă şi de o strategie pe termen mai lung, o strategie care să depăşească orice ciclu electoral. Din punctul meu de vedere, sunt 3-4 priorităţi pe care deja le-am enunţat, 3-4 priorităţi mari, priorităţi generale. Una dintre ele vizează, evident, revizuirea Strategiei energetice, actualizarea ei şi generarea unui orizont de predictibilitate lung, dacă se poate până în 2030-2035”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Acesta a adăugat că revizuirea Strategiei pe energie este importantă, având în vedere că “în momentul de faţă România are un consum între 8.000 şi 9.000 de megawaţi şi o putere instalată de 20.000 de megawaţi la energie electrică”. “Evident, în condiţiile în care sunt foarte multe proiecte noi în construcţie. S-au anunţat unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala de la Tarniţa, un grup nou la Rovinari, un grup privat al Rompetrolului pe gaz şi aşa mai departe. Deci, este evident că avem nevoie de coerenţă şi avem nevoie de strategii“, a spus el.

În al doilea rând, este nevoie de a atrage investiţii străine în sectorul energetic, a susţinut Nicolescu.

“Mi-aş dori ca aceste investiţii să provină în principal din capital autohton românesc. (…) Din păcate, probabil în ultimii 20 şi ceva de ani de după Revoluţie, nu am fost suficient de abili pentru a încuraja suficient capitalul românesc să se dezvolte şi nu cred că, în momentul de faţă, capitalul autohton poate să satisfacă în totalitate acest necesar uriaş de investiţii. Mi-aş dori să avem şi noi în România 30-40 de Rockefelleri sau alte nume bogate sau importante din lume. Nu avem. (…) Însă, sunt nişte semnale clare privind prezenţa capitalului autohton în investiţiile în domeniul energetic. Apoi, poate să fie opţiunea statului ca investitor în domeniul energetic. Mă uitam mai devreme la dezbaterile din Parlament privind necesarul de bani pentru înzestrarea forţelor armate sau observam zilele trecute discuţia privind Sănătatea sau discuţia pentru bugetul la Educaţie. Este evident că statul, ca un jucător şi un investitor activ în domeniul energetic, este greu de crezut şi cu şansă mică în anii care urmează », a apreciat ministrul delegat pentru Energie.

El a adăugat că un potenţial investiţional uriaş îl au companiile de stat, dar acestea trebuie eficientizate.

“Rămân apoi companiile de stat cu un potenţial uriaş. (…) Aici, de-a lungul timpului, din păcate, s-au înregistrat foarte, foarte multe pierderi şi a fost foarte multă ineficienţă. Lucrurile s-au mai îmbunătăţit în ultimul timp, însă sper, şi este unul dintre lucrurile pe care mi le propun, să accelerăm acest proces de eficientizare. Să accelerăm ca aceste companii de stat să aibă reguli de guvernanţă corporativă. Să accelerăm ca aceste companii de stat să nu mai fie subordonate politic cum au fost în ultimii ani şi să se comporte ca un actor economic care să-şi urmărească interesul propriu. Am început în scurtul timp avut la dispoziţie un proces de eficientizare la Elcen Bucureşti, am continuat în această săptămână la Conpet Ploieşti. Dorinţa este nu de a schimba oameni sau de a schimba conduceri, dorinţa este de a avea o eficienţă mai mare“, a subliniat Nicolescu.

În acest context, ministrul a subliniat că investiţiile străine rămân o altă potenţială sursă de investiţii. “Sigur, investiţiile străine vin dacă suntem capabili să oferim un mediu atractiv şi predictibil. Trebuie să fim conştienţi că în lume este o competiţie pentru atragerea de investiţii străine. Suntem capabili să oferim condiţii bune, putem să atragem aceste investiţii străine. Nu suntem capabili, va fi greu. Şi peste toate acestea poate să fie contribuţia şi finanţarea care să vină din sectorul bancar“, a afirmat Nicolescu.

Ministrul delegat pentru Energie a adăugat că, de asemenea, unul dintre lucrurile “extrem de importante pentru sectorul energetic este ca România să înceapă să joace un rol în ceea ce înseamnă definirea politicilor energetice la nivel european“. “75% -80% din cadrul de reglementare şi cadrul legislativ existent este, practic, o transpunere a unor decizii care se iau la Bruxelles. Dacă noi nu suntem suficient de ambiţioşi şi suficient de capabili să ne urmărim şi să ne promovăm interesele la Bruxelles, apoi, la un interval de doi-trei ani, când trebuie să transpunem deciziile care se iau la masa de la Bruxelles, începem să fim frustraţi, pentru că avem impresia că cineva ne doreşte răul. Nu, trebuie să fim capabili să ne urmărim interesele acolo unde se iau decizii. (…) Încă la şapte ani de la aderare se mai aud expresii în spaţiul public de genul Uniunea Europeană cere, Uniunea Europeană ne spune. Uniunea Europeană suntem şi noi şi suntem la acea masă unde se iau deciziile“, a declarat Răzvan Nicolescu.

România are un avantaj energetic faţă de vecinii ei

PDL va depune toate eforturile în vederea elaborării unei strategii energetice naţionale în interesul naţional, în baza unui consens politic, a declarat deputatul Lucian Bode.

“Vom depune toate eforturile noastre ca această întâlnire să fie fructificată cât mai bine, în interesul naţional în domeniul energetic, al realizării şi corelării strategiei energetice naţionale la realitatea economică şi la contextul geopolitic actual. (…) Poate părea contradictoriu că noi, entitate politică, să iniţiem o astfel de dezbatere, numind-o chiar, «fără partizanat politic», însă acesta este dezideratul nostru. Ne dorim un consens politic şi asumarea unei direcţii în care România va merge, astfel încât, indiferent de ce partide se succed la guvernare, să respecte angajamentele asumate. Astăzi, când avem un context regional delicat, definirea interesului naţional şi regândirea unei strategii energetice naţionale sunt absolut necesare şi nu ne permitem să stăm de-o parte când vine vorba despre ce va trebui să facem şi să ne asumăm noi ca partid mâine“, a declarat fostul ministru al Economiei.

Lucian Bode a afirmat, în context, că una dintre preocupările în domeniul energiei trebuie să fie aceea de a găsi un “mix investiţional fezabil“. El a lansat două întrebări pentru guvernaţi pe acest subiect: “În zona de producţie a energiei electrice, care ar fi reperele de mix energetic pe care factorii decizionali ar trebui să îi aibă în vedere? În zona de consum avem alternative reale la un mix echilibrat între reţeaua de distribuţie centralizată de energie electrică şi autonomizarea reţelelor la nivel mini şi micro? “.

El a adăugat că România deţine un avantaj energetic faţă de vecinii ei, asigurându-şi în proporţie de 76% necesarul de energie din producţia internă şi dispunând de un mix considerabil de resurse energetice.

“Ne lipseşte, însă, o abordare strategică, având în vedere faptul că ceea ce se face pe termen scurt sau pe termen mediu trebuie să se încadreze pe linia strategică pe termen lung“, a spus fostul ministru al Economiei.

Democrat-liberalul a subliniat, cu titlul de certitudine, că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind eficienţa energetică.

“Investiţiile în eficienţa energetică ar putea însemna pentru România îndeplinirea simultană şi cu cel mai mic cost a trei obiective esenţiale: creşterea economică durabilă, asigurarea securităţii energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. O politică coerentă de eficientizare ar permite întărirea securităţii energetice a ţării şi ar reduce impactul social al costului energiei atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali, îmbunătăţind, totodată, competitivitatea companiilor româneşti“, a declarat Bode.

Pe de altă parte, el a spus că în elaborarea unei strategii în domeniul energetic trebuie avut în vedere rolul statului.

“Consider că e important să facem o analiză şi asupra aspectului ce ţine de organizare şi de management al resursei energetice naţionale. Şi aici găsesc pertinente următoarele întrebări, ale căror eventuale răspunsuri ne-ar pune la treabă, chiar începând de mâine: care ar fi cea mai potrivită arhitectură instituţională pentru a aborda infrastructura energetică a viitorului în România?; în domeniul resurselor naturale, ce constrângeri şi libertăţi ar trebui să se regăsească într-o nouă Constituţie?; ar fi utilă existenţa unei comisii sau subcomisii parlamentare permanente pentru resurse naturale şi energie ? “, a spus Lucian Bode.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat că dezbaterea organizată de democrat-liberali pe tema energiei dovedeşte că este nevoie de mai mult dialog în societatea românească, mai ales atunci când este vorba de teme importante.

“Răspunsul dumneavoastră la invitaţia noastră şi conţinutul acestor discuţii confirmă ceea ce am intuit când am început acest proiect, şi anume că este nevoie de dezbateri. Mediul de afaceri trebuie să vorbească cu mediul politic într-un mod structurat, într-un mod aplicat. De asemenea, că Opoziţia poate discuta cu Puterea, cu Guvernul, pe probleme aplicate, propunându-i soluţii, într-un mod civilizat şi constructiv pentru mediul de afaceri. E limpede că e nevoie de mai mult dialog în societatea românească în general. Iar această idee este parte a proiectului nostru guvernamental şi parte a proiectului prezidenţial“, a afirmat Cătălin Predoiu.

Dezbaterea organizată de PDL a fost moderată de fostul ministru al Economiei Lucian Bode şi de Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PDL, între participanţi aflându-se şi alţi lideri democrat-liberali, Andreea Paul, Sulfina Barbu, dar şi secretarul de stat la Departamentul pentru Energie, Karoly Borbely, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, din conducerea unor asociaţii patronale, ai marilor consumatori industriali, precum Alro, InterAgro, ArcelorMittal, şi producători, precum OMV Petrom, Verbund etc.

din aceeasi categorie

1 comentariu

TUDOR POPESCU aprilie 3, 2014 - 6:05 am

PAI NU ASTA A FOST STRATEGIA CONSTRUIRII ACELUI „PACT PENTRU ENERGIE”ORGANIZAT DE ACADEMIE IN MARTIE TRECUT ? MAI E NEVOIE SA VORBIM DISCUTII IN CONTINUARE ???

Comments are closed.