Acasă MediuDezvoltare Durabila Staţie de biogaz de 5,3 milioane euro în Satu Mare

Staţie de biogaz de 5,3 milioane euro în Satu Mare

de A

biogazBanca Comercială Română (BCR) a finanţat construcţia unei staţii de biogaz de 1,5 MW, în localitatea Ardud, judetul Satu-Mare, investiţie de 5,3 milioane euro realizată de compania First Biogaz SRL, membră a Biogest, Austria.

“Staţia de biogaz – o investiţie în valoare de aproximativ 5,3 milioane de euro – are o putere instalată de 1,5 MW, iar energia electrică generată poate acoperii necesarul de energie pentru aproximativ 4.500 de gospodării. Din poziţia de lider al sistemului bancar din România, BCR confirmă strategia de a susţine dezvoltarea economiei locale, inclusiv în sectorul energiei regenerabil, cu atât mai mult cu cât investiţiile în biogaz şi biomasa sunt în linie cu noile direcţii de dezvoltare ale industriei energiei regenerabile stabilite de autorităţile de resort”, a declarat Ioana Gheorghiade, director executiv la Direcţia Sector Public şi Finanţarea Infrastructurii, BCR.

Biogazul este o sursă de energie regenerabilă care oferă avantaje tehnologice, ecologice şi economice. Energia poate fi generată 365 de zile pe an, la orice oră din zi sau din noapte, fiind ideală pentru acoperirea cererii de energie în momente de vârf. Această disponibilitate conferă biogazului un rol important în mixul de energie din surse regenerabile de apă, soare şi vânt. Totodată, contribuie la realizarea obiectivelor de protecţie a mediului şi poate reduce dependenţa de importurile de energie.

Această instalaţie pe biogaz, care este construită pe baza tehnologiei Biogest PowerRing, valorifică beneficiile eficienţei energetice şi fiabilităţii, în acelaşi timp economisind spaţiu prin designul său modular. Pentru prima oară, instalaţia de la Ardud nu va utiliza doar culturi energetice, ci va valorifica pe scară largă şi produse agricole secundare, cum ar fi tulpinile de porumb. Activităţile de cercetare-dezvoltare desfăşurate în cadrul Biogest se concentrează pe explorarea potenţialului de valorificare a unor materii brute alternative, cu scopul de a reduce costurile cu substratul şi de a crea o simbioză perfectă între producţia de hrană şi producţia de energie. La Ardud se va experimenta şi utilizarea unor plante perene pentru substrat, transformând astfel această instalaţie într-o centrală-pilot pentru întreaga regiune.

Biogest este un producător şi administrator de instalaţii pe biogaz, cu sediul în Austria şi care acţionează în toată Europa, având sucursale în Marea Britanie, Italia, România, Serbia şi Cehia. Până la ora actuală, a finalizat peste 120 de proiecte de instalaţii cu biogaz care generează electricitate sau biometan.

Activitatea de bază a Biogest variază de la dezvoltarea proiectului, planificare, finanţare, construcţie la cheie şi exploatarea centralelor cu puteri electrice instalate între 100 kW şi 3.500 kW. Până în prezent, compania a realizat mai mult de 90 de proiecte de centrale de biogaz la nivel european.

Banca Comerciala Romana (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe. BCR este pe primul loc în România după valoarea activelor (14,4 miliarde euro),dar şi după numărul de clienţi şi segmentele de economisire şi creditare. BCR are o reţea de 22 de centre de afaceri si 23 de birouri mobile dedicate companiilor şi 509 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. Clienţii BCR au la dispoziţie cea mai mare reţea naţională de ATM – aproape 2.000 de bancomate şi POS – 13.500 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi, precum şi servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking şi E-commerce.

din aceeasi categorie