Acasă Stiri ExterneAfrica Spre o tranziție energetică durabilă și incluzivă

Spre o tranziție energetică durabilă și incluzivă

de M G

Ion STERIAN

Șeful Transgaz, Ion Sterian, va prezenta viziunea României asupra tranziției energetice la cea de-a opta ediție a expoziției și seminarului internațional OPEC. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol organizează, pe 5 și 6 iulie, la Viena (unde este și sediul organizației), ”OPEC International Seminar”, cu titlul ”Towards a Sustainable and Inclusive Energy Transition” (”Spre o tranziție energetică durabilă și incluzivă”).

”Seminarul Internațional OPEC are un record remarcabil atât pentru calibrul participanților, cât și pentru nivelul înalt al discuțiilor care au loc cu privire la principalele probleme care afectează sectorul energetic, în special în acest moment critic al industriei globale. Așteptăm cu nerăbdare să-i întâmpinăm pe toți oaspeții noștri la Viena pentru ceea ce va fi un eveniment cu adevărat memorabil și informativ”, a declarat Haitham Al Ghais, secretarul general al OPEC.

Printre participanții la manifestare se numără Kadri Simson (comisarul european pentru Energie), Abdulaziz bin Salman al Saud (ministrul Energiei din Arabia Saudită), Alexander Schallenberg (ministrul federal pentru Afaceri Europene și Internaționale din Austria), Suhail Mohamed al Mazrouei (ministrul Energiei și Infrastructurii din Emiratele Arabe Unite), Parviz Shahbazov (ministrul Energiei din Azerbaidjan), Francesco La Camera (director general IRENA), Amin H. Nasser (director general Saudi Aramco), Alfred Stern (director general OMV Austria), Patrick Pouyanne (președinte – director general al Total Franța), Russel Hardy (director general Vitol Elveția/Olanda), Claudio Descalzi (director general ENI Italia), Jean Paul Prates (director general Petrobras Brazilia), Jeff Miller (președinte – director general Halliburton) etc.

Potrivit OPEC, dezbaterile vor permite participanților să pună în evidență agenda energetică globală, provocările, dar și oportunitățile, inclusiv tendințele și inovațiile legate de cele mai recente tehnologii și evoluții din industrie.

Atât pentru producători, cât și pentru consumatori, securitatea energetică este o preocupare dominantă. Ceea ce merge mână în mână cu aceasta este stabilitatea durabilă a pieței de energie. În cazul pieței petrolului, aceasta înseamnă fundamente echilibrate și solide, precum și o platformă pentru a se asigura că investițiile necesare în întregul lanț valoric al industriei sunt făcute pentru a satisface cererea viitoare. În acest sens, este important să recunoaștem impactul potențial al volatilității excesive, în diferitele sale forme, pe piața petrolului. De exemplu, impactul deconectărilor dintre piața fizică și cea virtuală, rolul activităților speculative și modul în care politicile și dezvăluirea mediului pot duce la un deficit de investiții în petrol, ceea ce duce la o mai mare insecuritate energetică.

În ultimii ani, a devenit clar că lumea energetică se confruntă cu provocări enorme, complexe și interconectate. Acest lucru a fost evidențiat de tensiunile și obiectivele contradictorii legate de securitatea energetică, accesibilitatea energetică și nevoia de reducere a emisiilor, toate componentele integrante ale trilemei durabilității energetice. A devenit clar că concentrarea asupra unui aspect al trilemei, în timp ce le neglijăm pe celelalte, poate duce la consecințe nedorite, cum ar fi volatilitatea pieței, șocuri de preț și penurie de energie. Pentru a evita aceste efecte nedorite, politicile energetice naționale și internaționale ar trebui să fie dezvoltate cu atenție, ajustate atunci când este necesar și să implice toate părțile relevante interesate. Având în vedere energia în centrul economiei globale și a vieții de zi cu zi a oamenilor, este vital să avem o viziune holistică asupra trilemei durabilității energetice.

Investițiile sunt sângele vital al industriei petroliere globale. În World Oil Outlook al OPEC, investițiile necesare în industria petrolului totalizează 12,1 trilioane de dolari până în 2045. Aceasta echivalează cu peste 500 de miliarde de dolari în fiecare an în medie, cu niveluri anuale recente semnificativ sub aceasta, din cauza recesiunii industriei, a pandemiei și a concentrării tot mai mari asupra mediului. Investițiile ar trebui să ia în considerare o abordare „toți oamenii, toți combustibilii și toate tehnologiile” pentru problemele securității energetice și reducerea emisiilor.

Energia este un pilon central al creșterii economice globale și al bunăstării sociale, sprijinind industriile vechi și noi, investițiile, inovațiile, accesul la sănătate, educație și oportunități de muncă. Accesul la surse de energie fiabile și accesibile pentru toți nu poate fi realizat fără investiții regulate și constante. Astăzi, investitorii sunt adesea prinși în dileme care le provoacă impulsul de a investi, de exemplu, incertitudinea politică și de reglementare, problemele ESG și efectele secundare ale pandemiei. Aceste provocări trebuie să fie înfruntate direct, în special având în vedere că World Oil Outlook a OPEC prevede o creștere a cererii globale de energie cu 23% în perioada până în 2045. Această expansiune subliniază, de asemenea, oportunitățile din spațiul energetic și investițiile masive necesare.

Una dintre provocările majore viitoare este cum să construim sisteme energetice durabile și fiabile. Este nevoie de un echilibru delicat între diverse obiective, cum ar fi reducerea emisiilor, disponibilitatea și accesibilitatea energiei, precum și securitatea energetică. Concentrarea doar pe una dintre acestea în detrimentul celorlalte poate duce la consecințe nedorite, cum ar fi distorsiuni ale pieței, volatilitate crescută și chiar deficit de energie. Știința ne spune că abordarea emisiilor are multe căi posibile. Nu există o soluție unică pentru toate țările sau industriile. Narațiunea conform căreia tranziția energetică este de la petrol și alți combustibili fosili la surse regenerabile este înșelătoare și potențial periculoasă pentru o lume care continuă să fie însetată de toate sursele de energie. Este vital să ne uităm la rolul cercetării și dezvoltării și al tehnologiei, pentru a contribui la îmbunătățirea condițiilor de mediu ale tuturor energiilor și, astfel, pentru a contribui la o tranziție energetică inclusivă și justă pentru toți.

Diversificarea economică și creșterea rezilienței economice pot fi realizate printr-o serie de căi. Astăzi, țările se află în diferite stadii de dezvoltare și diversificare economică și cu capacități și resurse disponibile diferite, toate acestea trebuie luate în considerare. Cooperarea internațională și forurile multilaterale ar putea juca un rol cheie în sprijinirea diversificării economiilor exportatoare și importatoare de energie prin facilitarea schimburilor de cunoștințe, schimburilor tehnologice, precum și în spațiul energetic prin acțiuni menite să îmbunătățească stabilitatea pieței. În plus, provocările aferente dezvoltării durabile, abordarea schimbărilor climatice și asigurarea securității energetice vor necesita un angajament pe scară largă la nivel multinațional, subliniind și mai mult importanța primordială a dialogului internațional.

din aceeasi categorie