Acasă Economie Spania va aloca 17 miliarde euro pentru investiţii

Spania va aloca 17 miliarde euro pentru investiţii

de A

Spania speră să deschidă în primul semestru al anului peste 150 de apeluri astfel încât companiile să poată să acceseze proiecte de investiţii prevăzute cu circa 17 miliarde euro, din fondurile europene „Next Generation”, relatează agenţia EFE.

Şeful Guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a făcut acest anunţ joi, la intervenţia sa în cadrul forumului „Spain Investors Day”, ce reuneşte la Madrid investitori internaţionali.

Cu această ocazie, Sanchez a subliniat că Spania se află pe „un val de creştere solidă”, cu o majorare a PIB de peste 5%, cu care intenţionează să „intensifice” agenda de reforme, să modernizeze lanţul de producţie şi să abordeze reindustrializarea.

Sanchez a insistat pe importanţa pe care o va avea în această transformare venirea fondurilor „Next Generation”, o injecţie de 140 miliarde euro – formată din ajutoare directe şi împrumuturi- care trebuie să servească pentru a întreprinde „o schimbare a modelului productiv”, pentru a fi mai sustenabil.

„Vorbim de sume extraordinare”, a spus şeful Executivului spaniol, care a reamintit că asta înseamnă că Spania va primi în şase ani (din 2021 în 2026) aceeaşi sumă ca în 34 de ani de fonduri structurale.

În opinia sa, ajutoarele aprobate de Bruxelles după pandemia de covid-19 reprezintă „cel mai mare avans din acest secol în materie de integrare europeană” şi se adaugă altor măsuri, precum achiziţia centralizată de vaccinuri, mutualizarea datoriilor şi progresele în vaccinarea populaţiei.

Totodată, a subliniat că recuperarea economiei spaniole va fi „viguroasă” şi a menţionat că cea mai bună dovadă în acest sens este rapida recuperare a pieţei muncii. 

din aceeasi categorie