Peste 20 de primării din Hunedoara vor să fie schimbate limitele ariilor protejate de pe raza localităților lor, pentru că le sunt afectate investițiile. Demersurile le sunt sprijinite chiar de către prefect, reprezentatul Guvernului în teritoriu, acesta considerând că delimitările ariilor protejate s-au făcut cu mare „larghețe”. Astfel de situații se regăsesc peste tot în țară, investiții extrem de importante fiind afectate de modul în care au fost desemnate ariile protejate chiar și după demararea investițiilor.
Un număr de 22 de primării din judeţul Hunedoara pe raza cărora se află arii naturale protejate au solicitat Agenţiei de Protecţia Mediului o nouă delimitare a acestor suprafeţe, primarii susţinând că formula actuală privează comunităţile locale de o serie de proiecte de investiţii, a anunţat marţi prefectul Fabius Kiszely într-o conferinţă de presă, informează Agerpres. Potrivit acestuia, 38,8% din suprafaţa judeţului Hunedoara este reprezentată de arii naturale protejate distribuite pe teritoriul a 55 de unităţi administrativ-teritoriale.
Primarii s-au plâns că oamenii care deţin proprietăţi în aceste zone se confruntă cu probleme atunci când doresc să construiască, să acceseze fonduri nerambursabile sau chiar să-şi facă aprovizionarea cu lemne de foc din pădurile comunale.
„Delimitarea (n.r. – ariilor naturale protejate) cred că s-a făcut cu o largheţe mai mare decât era cazul, lucru care impietează asupra vieţi economice, sociale şi administrative din unităţile administrativ-teritoriale. De aceea, am gândit că o reajustare a lor şi o discuţie pe tema acestor delimitări este bine-venită şi cred că este un demers care trebuie dus cu seriozitate şi responsabilitate până la capăt”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, precizând că este un susţinător al ariilor naturale protejate. Solicitările primarilor vor fi centralizate de Agenţia de Protecţia Mediului şi vor fi înaintate apoi ministerului de resort pentru identificarea unei soluţii acceptabile.
În judeţul Hunedoara sunt 46 de arii naturale protejate, care totalizează o suprafaţă de 179.976 ha. Între acestea se disting patru parcuri naturale: Parcul Naţional Retezat (38.138 ha), Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina (38.184 ha), Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului (102.392 ha) şi Parcul Naţional Defileul Jiului (11.172 ha, dintre care 534 ha pe teritoriul judeţului Hunedoara iar restul, în judeţul Gorj.
1 comentariu
Cred ca prefectul are ceva dreptate. Ariile protejate nu trebuie sa constituie un scop in sine, cum se tinde de catre unii! De la nici o grija oficiala pentru patrimoniu natural din ariile protejate, s-a trecut la polul opus, la o grija excesiva! Care nu mai tine seama de cerintele de dezvoltare ale comunitatilor. Cauza unor arii prea largi se datoreaza faptului ca acestea au fost stabilite unilateral, numai de catre naturalisti, fara alti actori indrituiti din zona!
Comunitatile umane au drepturile lor stravechi traditionale, de acces la resursele naturale din zonele lor administrative si de utilizare echilibrata a teritoriului!
Conf. dr. (in ecologie) Gheorghe IONASCU
membru Comisia Nationala de Amenajarea Teritoriului, MDRAPFE, membru Comitetul National MAB- UNESCO
Comments are closed.