Acasă Economie Și ”ultimul mohican” are probleme: Romelectro și-a cerut insolvența

Și ”ultimul mohican” are probleme: Romelectro și-a cerut insolvența

de M G

Pe 14 ianuarie, Romelectro a cerut să intre sub protecția legii 85/2014 a insolvenței. Practic, este ultima companie românească cu expertiză de contractor general ce ar fi putut să realizeze proiecte energetice. Pe 12 ianuarie, un alt mare dezvoltator intern, Hidroconstrucția, a cerut intrarea în insolvență. Practic, nu mai există companie în România care să lucreze pentru producătorii interni de energie, după ce și UCM Reșița și ISPH fie sunt în insolvență, fie în faliment! Ceea ce pune sub semnul întrebării și capacitatea României de a accesa fondurile din PNRR, Fondul de Modernizare etc. Sau, mai exact, s-ar putea ca toate proiectele pe care companiile din România ar putea să le dezvolte în sectorul energetic să se realizeze la costuri mult mai mari!

”Criza energetică prin care trecem în prezent, prețurile uriașe la materialele de construcții, lipsa unei legislații stimulative, la care s-a adăugat imposibilitatea finalizării urgente a unor proiecte, precum și imposibilitatea demarării de noi proiecte, din cauza deficiențelor din caietele de sarcini, au determinat conducerea Romelectro să ceară protecția prin legea 85/2014”, au declarat, pentru Focus Energetic, reprezentanți ai companiei.

Reamintim, Romelectro este implicată în construcția termocentralei de la Iernut, care încă nu este finalizată, deși ar fi trebuit să fie gata încă de acum 2 ani. De asemenea, a finalizat în proporție de peste 90% hidrocentralele pe râul Jiu, dar nu a încasat întreaga contravaloare a activităților efectuate, întrucât instanțele din România au oprit lucrările. A patra tentativă de contractare a retehnologizării hidrocentralei Vidraru a fost anulată, Romelectro și Litostroj Power (Slovenia) fiind consorțiul ce câștigase licitația.

”Este important că nu avem datorii către stat și nici către salariați”, au declarat reprezentanții Romelectro.

Potrivit legii 85/2014, instanța va desemna un administrator judiciar, care va întocmi o listă a creditorilor și va elabora un plan de reorganizare. Cel mai probabil, printre primele lucruri pe care le va face, va fi să denunțe contractul cu Hidroelectrica pentru hidrocentralele de pe râul Jiu.

”Dorim să depășim foarte repede această perioadă de incertitudini. Vom folosi această perioadă nu doar pentru a ne redresa activitatea, ci și pentru a relua dezvoltarea companiei“, au mai spus reprezentanții Romelectro.

din aceeasi categorie

1 comentariu

Viorel BURLA ianuarie 16, 2022 - 5:30 pm

cred ca am inebunit

Comments are closed.