Acasă Stiri ExterneEuropa Șeful ENEL: Credem că măsurile pe care le-au impus autoritățile în România sunt incorecte și trebuie schimbate

Șeful ENEL: Credem că măsurile pe care le-au impus autoritățile în România sunt incorecte și trebuie schimbate

de M G

În cadrul ENEL Capital Markets Day, șeful grupul italian, Francesco Starace, a declarat că măsurile de atenuare a impactului creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale luate de autoritățile de la București sunt greșite și trebuie schimbate, altminteri vor încerca să se opună acestor măsuri pe cale legală.

Francesco Starace a arătat că Uniunea Europeană a publicat, în urmă cu câteva luni, un set de măsuri numit Tool Box, pe care Comisia crede că statele membre le pot pune în aplicare, pentru a reduce impactul pe care îl are actuala criză a preţului gazelor naturale, fără să contravină directivelor de bază privind funcţionarea pieţelor în Europa.

„Sunt mai multe moduri în care se poate rezolva această criză, iar cea mai rea dintre acestea este să încerci să te joci cu regulile de piaţă. Credem că măsurile pe care le-au impus autorităţile în România sunt incorecte, descurajează investitorii, creează instabilitate, nu rezolvă problemele structurale şi trebuie să fie schimbate, la fel cum s-a întâmplat cu măsurile luate de alte Guverne din Europa”, a spus Starace.

El crede că aceste măsuri sunt o greşeală şi erodează încrederea investitorilor.

„Cred că este o greşeală, vom încerca să ne opunem acestor măsuri pe cale legală şi vom încerca să vedem dacă Guvernul este deschis să găsească şi alte căi de a rezolva această situaţie, fără a afecta direct regulile de bază de funcţionare a pieţelor. Vom face acest lucru cu toată atenţia şi înţelegerea posibilă, dar cu siguranţă măsurile sunt o lovitură pentru încrederea investitorilor în România”, a spus oficialul Enel.

Pe de altă parte, Starace nu crede că preţul gazelor va scădea prea repede (n.r. – ceea ce înseamnă că nici prețul energiei electrice nu se va diminua).

„În ceea ce privește prețurile la gaze, nu cred că acesta va scădea prea repede și, odată ce acest lucru se va întâmpla, nu trebuie să uităm, pentru că se va întâmpla din nou și din nou. Dependenţa de combustibilii fosili, în special de gaz, în anumite părţi ale lumii unde consumul de energie este la fel de mare ca în Europa, nu este o idee bună, iar guvernele ar trebui să încerce să limiteze dependenţa de gaz”, a completat el.

La rândul său, Alberto De Paoli, directorul financiar al companiei, a afirmat că Enel va reduce investiţiile în România, dacă aceste măsuri rămân în vigoare. „Atunci când am făcut planul de business, România era o ţară atractivă şi am prevăzut să investim mai mult de 2 miliarde de euro pentru a dezvolta masiv proiectele de energie regenerabilă şi reţelele. Evident, dacă aceste măsuri vor rămâne în vigoare, randamentele vor scădea, aşa că vom fi nevoiţi să revizuim în scădere investiţiile în România”, a precizat De Paoli.

Reamintim, prin legea 259/2021, autoritățile au luat măsuri pentru plafonarea/compensarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Implementarea acestor măsuri a fost, însă, criticată de actorii din piață, pentru că ar putea conduce la insolvențe sau chiar falimente ale firmelor din domeniu.

”Zero emisii” cu 10 ani mai devreme

Grupul italian Enel, cea mai mare companie europeană de utilităţi, şi-a anunţat intenţia de a devansa cu 10 ani termenul pentru atingerea angajamentului zero emisii, în 2040 în loc de 2050, prin mobilizarea unor investiţii totale de 210 miliarde de euro între 2021 şi 2030, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit noului plan strategic 2022-2024, anunţat de Enel, din investiţiile totale, în valoare de 210 miliarde de euro, planificate pentru acest deceniu, 170 de miliarde de euro reprezintă sume alocate direct de către Grupul Enel (în creştere cu 6% faţă de planul anterior) şi 40 de miliarde de euro prin parteneri.

„Planul din acest an, cu investiţii directe de 170 de miliarde de euro până în 2030, este unul esenţial. Implementarea sa ne permite să trecem de la precedentul deceniu al descoperirii energiei regenerabile, la actualul deceniu al electrificării. Accelerăm creşterea în întreaga companie aducând valoare clienţilor noştri care se află în centrul Strategiei Grupului, o valoare care se traduce printr-o reducere proiectată a cheltuielilor cu energia, crescând, în acelaşi timp, cererea de energie electrică până în 2030. În plus, devansăm termenul pentru atingerea angajamentului de decarbonizare cu zece ani, ajungând la zero emisii nete până în 2040. Vom continua să ne dezvoltăm în sectorul surselor regenerabile, valorificând ceea ce este deja principala bază de active private de surse regenerabile din lume. Infrastructura şi Reţelele, precum şi noua linie de afaceri Global Customers ne vor permite să profităm de oportunităţile incredibile pe care le oferă electrificarea”, a declarat directorul general de la Enel, Francesco Starace.

Grupul italian, care este prezent şi pe piaţa din România, a precizat că va cheltui 70 de miliarde de euro pentru energiile regenerabile, astfel încât în 2030 Enel să ajungă la capacităţi regenerabile totale de aproximativ 154 de Gigawaţi, triplu faţă de portofoliul din 2020. Tot până în 2030, Enel vrea să îşi crească baza de clienţi cu 12 milioane şi să îşi majoreze vânzările de electricitate cu aproape 30%.

Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW. În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud – inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.

din aceeasi categorie