Acasă Stiri ExterneEuropa Şeful EDP nu vrea un alt plan de salvare al Portugaliei

Şeful EDP nu vrea un alt plan de salvare al Portugaliei

de GM

Portugalia va evita un al doilea plan de salvare atunci când programul său actual de ajutor financiar va expira în primăvara anului 2014, a declarat într-un interviu la CNN şeful celui mai mare furnizor de energie din țară. Antonio Mexia, șeful Energias de Portugal (EDP), a declarat că nu crede și nu vrea să creadă în necesitatea unui un al doilea plan de salvare.

„Facem ceea ce trebuie să făcem pentru a evita un al doilea plan de salvare”, a adăugat Antonio Mexia.

Comentariile şefului EDP vin la doar o săptămână după ce Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană au aprobat progresul economic al Portugaliei.

Ţara va primi următoarea tranșă de 78 miliarde euro (111 miliarde dolari), pachet de ajutor financiar. Cu toate acestea, oficialii guvernamentali nu au reușit să convingă creditorii să scadă ţinta de reducere a deficitului țării pentru anul viitor.

Guvernul de coaliție din Portugalia, condus de Pedro Passos Coelho, trebuie să găsească miliarde de dolari din reducerile suplimentare de cheltuieli, pentru a face faţă șomajului în masă și a întrebărilor asupra stabilității politice.

„Cred că astăzi avem o stabilitate politică mai mare decât în urmă cu șase luni, este clar acest lucru. Stabilitatea politică are foarte mult de-a face cu rezultatele, să zic aşa, acestui pachet de salvare”, a menţionat Mexia.

Economia Portugaliei este prognozat a se contracta cu 2,3% în acest an, potrivit Eurostat, iar Mexia crede că guvernul poate stimula creșterea prin reducerea impozitelor, în special la corporații.

Şeful EDP a adăugat că modificările trebuie făcute la nivel european pentru a rezolva criza datoriilor din regiune.

„Nu poți avea o monedă comună fără a avea o integrare suplimentară a politicii fiscale, fără a avea un buget mai mare la nivel european, fără un nou mecanism pentru fondurile structurale”, a declarat Mexia pentru CNN.

În ultimii ani, liderii europeni au luat măsuri pentru a consolida relațiile financiare, inclusiv semnarea unui Pact de Stabilitate și Creștere în 2011 și planuri pentru o uniune bancară în zona euro.

„Trebuie să creezi condiții pe termen lung pentru a avea un transfer al bogăției între Nord și de Sud într-un mod pozitiv, deoarece şi partea de Sud este o piață importantă pentru bogăția din Nord”, a încheiat Mexia.

din aceeasi categorie