Acasă MediuDezvoltare Durabila Sectorul forestier, marele câștigător al PNRR

Sectorul forestier, marele câștigător al PNRR

de L M

Sectorul forestier este marele câștigător al alocărilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având în vedere că 1,3 miliarde de lei vor ajunge în investiții în acest domeniu. Față de alte sectoare, banii pentru pădure și industria de profil nu sunt atât de mulți, dar este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când se alocă fonduri substanțiale. Până acum, pădurea a fost lăsată la urmă în ceea ce privește investițiile și sumele destinate în acest domeniu.

„Pentru prima dată în anii de după Revoluția din 1989, sectorul forestier și de prelucrare primară a lemnului va beneficia de o alocare financiară printr-un program amplu: Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Un instrument de finanțare de care România are nevoie acută și prin care sectorul forestier va avea la dispoziție o sumă importantă – 1,3 miliarde de euro”, se arată într-un comunicat de presă al ASFOR, Asociația Forestierilor din România, asociație patronală și profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere și industrializarea lemnului.

„Este adevărat, această sumă este sub nevoile de dezvoltare ale sectorului. Însă din banii alocați prin PNRR, sectorul forestier și de prelucrare primară a lemnului va putea face pași importanți spre dezvoltare și consolidare. Să nu uităm că acest sector contribuie cu 3,5% la PIB-ul României”, precizează comunicatul.

Fondurile din PNRR sunt destinate „exclusiv” investițiilor în echipamente necesare pentru îndepărtarea lemnului afectat de fenomenele meteo extreme și dăunătorii biotici, „cum este gândacul de scoarță la rășinoase, a căror virulență este exacerbată de schimbările climatice. Vorbim despre funiculare (instalații pe cablu) și echipamente de tip forwarder, harvester, remorci forestiere”, adaugă documentul.

Forestierii atrag atenția că îndepărtarea lemnului afectat de fenomene meteorologice extreme și de dăunătorii biotici trebuie făcută cu celeritate pentru a preîntâmpina răspândirea acestor dăunători la pădurile sănătoase și, totodată, trebuie refăcute, prin reîmpădurire, suprafețele afectate. Volumele de lemn rezultate anual în urma acestor fenomene au fost de circa 1-2 milioane metri cubi, conform statisticilor din ultimii 4 ani.

O altă componentă a investiției se referă la instalațiile pentru prelucrarea primară a lemnului la nivel local și promovarea lanțurilor scurte de aprovizionare cu lemn și produse din lemn. Sunt investiții care vor sprijini operatorii economici din zonele rurale cu activitate în domeniul prelucrării primare a lemnului. Având în vedere dotarea precară cu echipamente de protecția muncii a operatorilor din domeniul exploatărilor forestiere, prin PNRR se mai propune finanțarea achizițiilor de echipamente individuale de protecția muncii pentru muncitorii forestieri.

„Investiția va fi derulată de către MMAP, iar beneficiarii sunt operatorii economici atestați pentru activități de extragere și prelucrare a lemnului conform legislației în vigoare de către comisia națională care va verifica îndeplinirea condițiilor de atestare a acestor operatori. Finanțarea va fi acordată în condițiile unei scheme de ajutor de stat. Valoarea maximă a ajutorului nu poate depăși 50% din costul de achiziție”, atrage atenția comunicatul.

„Lipsirea sectorului forestier de finanțare și investiții ne va situa în continuare în subdezvoltare și cu o vulnerabilitate mare în ceea ce privește infracționalitatea silvică. Investițiile în drumuri forestiere înseamnă și o creștere a capacității de intervenție și pază a pădurilor. România poate lua exemplul altor state, cum ar fi Polonia, și ar putea implementa sisteme de supraveghere video a fondului forestier care ar descuraja nu doar infracționalitatea silvică, ci și cea de mediu, fiind cunoscut faptul că multe dintre marginile de pădure sunt adevărate gropi de gunoi. O măsură banală de instituire a programului de lucru la pădure vine să disciplineze și să ușureze activitatea de pază și administrare a pădurilor”, arată documentul.

„ASFOR a insistat permanent pentru alocarea de fonduri prin PNRR, participând la grupurile de lucru care s-au constituit pentru scrierea acestui plan. Sectorul forestier și de prelucrare primară a lemnului are capacitate de a absorbi integral suma alocată. ASFOR îi va sprijini pe operatorii  economici membri ai asociației în proiectele prin care își propun accesarea banilor pentru investiții alocați prin PNRR”, completează comunicatul.

 

din aceeasi categorie