Acasă Economie Se poate! Drum reparat după o reclamație făcută la Parlamentul European

Se poate! Drum reparat după o reclamație făcută la Parlamentul European

de L M

Drumurile distruse și nereparate cum trebuie după o lucrare pentru introducerea de rețele de apă și canalizare, făcută cu fonduri europene, au fost refăcute după ce un cetățean a reclamat problema la Parlamentul European. Situații precum cea semnalată de cetățeanul român se întâlnesc frecvent, dar societatea nu reacționează cum ar trebui pentru a-și apăra drepturile. Pe de altă parte, demersurile cetățeanului pot fi luate ca exemplu, astfel că asemenea situații pot fi eliminate, dar trebuie și insistență din partea oamenilor.

În 2012, Claudiu Coldea a înaintat o petiție Parlamentului European (PE) prin care atrage atenția asupra unei presupuse gestionări defectuoase a fondurilor UE în legătură cu un proiect din România, se arată într-o comunicare a Comisiei pentru petiții a PE.

Potrivit acestuia, întreprinderile responsabile pentru un proiect UE în valoare de 80 de milioane de euro pentru îmbunătățirea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare din regiunea sa distrug infrastructura existentă și, în mod evident, nu au intenția de a o repara. Este vorba de un proiect din cadrul Programului operațional sectorial de mediu din România, „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita, Dumbrăveni, județul Sibiu”, al cărui beneficiar este întreprinderea „Apa Târnavei Mari S.A.” din Mediaș. De asemenea, petiționarul acuză beneficiarul și autoritățile de utilizarea în mod abuziv a fondurilor structurale, precizează comunicarea.

Potrivit procedurii, Comisia Europeană face cercetările și dispune măsurile ce se impun. În conformitate cu principiul gestiunii partajate, statul membru este primul responsabil de abordarea directă a chestiunilor reclamate de petiționar. Totuși, Comisia a solicitat autorităților naționale responsabile să verifice implementarea în mod corespunzător a proiectului în cauză.

Când a fost transmisă plângerea inițială, în 2012, Organismul intermediar Sibiu (OI Sibiu) a realizat două misiuni de verificare „la fața locului”, se arată în comunicare. Una dintre aceste misiuni a avut loc la 10 septembrie 2012 pentru a verifica deficiențele în implementarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor realizate inițial cu „piatră cubică” care au făcut obiectul plângerii (străzile: M. Eminescu; Horea; D. Gherea; O. Goga; T. Cipariu și Cloșca), făcând referire la contractul de „Reabilitare și extindere a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în orașele Agnita și Dumbrăveni, județul Sibiu”. Concluzia misiunii a fost că existau câteva deficiențe în reconstrucția drumului cu „piatră cubică” pe anumite străzi din localitatea Dumbrăveni.

La 9 noiembrie 2012 a avut loc a doua misiune a OI Sibiu. Concluzia acestei misiuni de urmărire a fost că toate deficiențele referitoare la calitatea lucrărilor de reabilitare a drumurilor realizate cu „piatră cubică” au fost remediate, dar a fost necesară completarea documentației ce face parte din „Cartea construcției”. La 12 decembrie 2012, beneficiarul a emis procesul-verbal de recepție nr. 2/12.12.2012, cu obiecții, dar care au fost remediate ulterior, după cum se arată în procesul-verbal nr. 2489/4.7.2013 care menționează acceptarea acestor lucrări. În procesul-verbal de recepție finală nr. 2/21.10.2014 nu au mai fost raportate deficiențe, completează comunicarea.

În concluzie, petiția cetățeanului român și-a atins scopul, iar străzile au fost reparate corespunzător. Insistențele lui Caludiu Coldea pot fi luate ca exemplu, astfel că și alți cetățeni ar trebui să apeleze la aceleași măsuri pentru a-și apăra drepturile.

din aceeasi categorie