Acasă Economie Romgaz și OMV Petrom au început forajul primei sonde de exploatare gaze din proiectul Neptun Deep

Romgaz și OMV Petrom au început forajul primei sonde de exploatare gaze din proiectul Neptun Deep

de A
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei și Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, anunță începerea forajului pentru dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud și Domino din perimetrul Neptun Deep, situat la 160 de km în largul Mării Negre. Proiectul avansează conform planului, cu prima producție estimată pentru 2027. Neptun Deep va contribui la producția de gaze a României cu circa 8 miliarde de metri cubi anual, odată atins platoul de producție.

“Începerea forajului este un reper important pentru progresul proiectului Neptun Deep – un proiect de importanță strategică pentru România. Prin dezvoltarea acestui proiect, România își poate asigura necesarul de gaze naturale din surse interne și va deveni un jucător important pe piața europeană. În plus, proiectul are o contribuție pozitivă în economia românească – se estimează că va aduce venituri de circa 20 miliarde de euro la bugetul de stat, pe durata de viață a proiectului. Depunem toate eforturile pentru a implementa proiectul Neptun Deep în condiții de siguranță și eficiență, astfel încât să avem primele livrări de gaze în 2027”, declară Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

„Suntem entuziasmați să trecem la următoarea etapă a proiectului Neptun Deep, respectiv forajul celor zece sonde care vor asigura producția de gaze naturale, din care patru pe zăcământul Pelican Sud și șase pe zăcământul Domino. Prima sondă va fi forată pe zăcământul Pelican Sud situat în ape cu adâncime de circa 120 de metri, rezervorul de gaze fiind situat la circa 2000 de metri sub fundul mării. Estimăm că lucrările de foraj pentru cele zece sonde vor dura până in trimestrul patru din 2026”, spune Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare și Producție.

„Începerea lucrărilor de foraj reprezintă atingerea unui obiectiv esențial în dezvoltarea proiectului. Neptun Deep este de importanță strategică pentru Romgaz, dovadă fiind semnificația sa deosebită în ponderea investițiilor grupului. Finalizarea acestui proiect investițional şi punerea sa în producţia comercială începând cu anul 2027 va consolida profilul grupului Romgaz pe piaţa energetică din România şi din regiune, atât pe dimensiunea producţiei de gaze naturale, dar şi pe segmentele de furnizare şi de producţie de electricitate. De asemenea, va înscrie pe termen lung activităţile de business ale grupului Romgaz, îi va consolida capacităţile investiţionale şi va oferi sustenabilitate măsurilor cuprinse în strategia de tranziție energetică”, declară Răzvan Popescu, director general Romgaz.

„Începerea forajului sondelor din Neptun Deep înseamnă primele operațiuni-cheie în largul Mării Negre și reprezintă îndeplinirea programului de dezvoltare-exploatare, o dovadă a respectării cu stricteţe de către cei doi co-titulari ai proiectului a calendarului de lucrări.  Totodată, pentru  ROMGAZ, acest lucru evidenţiază angajamentul asumat în implementarea proiectului Neptun Deep, capacitatea investiţională, dar şi buna cooperare cu Operatorul, Ministerul Energiei, ANRMPSG, ACROPO și alte ministere și autorități implicate. Suntem determinați să finalizăm cu succes această etapă, în deplină siguranță în derularea operațiunilor offshore, prin eforturile comune ale echipelor de proiect și ale contractorilor angrenați în proiectul Neptun Deep”, afirmă Aristotel Jude, director general adjunct Romgaz.

 
Structurile de ancoraj pentru Pelican au fost instalate cu succes utilizând o tehnologie avansată pentru forajul offshore, CAN-ductor de la Neodrill, care minimizează amprenta totală de mediu a procesului de foraj. Forarea primei sonde este estimată să dureze aproximativ 2-3 luni.

Forajul va fi realizat cu unitatea mobilă de foraj Transocean Barents, contractată special pentru proiect. Halliburton Energy Services Romania și Newpark Drilling Fluids Eastern Europe vor asigura serviciile integrate de foraj. Experiența internațională și locală a Halliburton în România va fi utilizată într-o gamă largă de servicii precum cimentarea, forajul direcțional și echiparea sondelor.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea celor două zăcăminte include trei sisteme submarine de producție, unul pentru Pelican Sud și două pentru Domino, rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore de gaze naturale situată la mică adâncime, conducta principală de gaze naturale până la țărm, la Tuzla și o stație de măsurare a gazelor naturale. Platforma offshore își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Sondele și zăcămintele vor fi operate de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Un aspect-cheie al conceptului de dezvoltare este că energia naturală a zăcământului este utilizată pentru a transporta gazele naturale la țărm, eliminând necesitatea comprimării acestora. Acest lucru, împreună cu alte caracteristici ale proiectului, asigură menținerea emisiilor din proiectul Neptun Deep la un nivel minim, semnificativ sub standardele din industrie.

În paralel cu operațiunile de foraj, lucrările continuă la diferitele componente ale proiectului Neptun Deep: platforma de producție este în construcție, se fabrică sistemele aferente infrastructurii subacvatice , se lucrează la construcția navei suport pentru operațiunile de producție, precum și la construcția stației de măsurare a gazelor naturale.

OMV Petrom și Romgaz investesc împreună până la 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep.
 

Ce spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că România face un pas decisiv spre independența energetică.

”România marchează un moment istoric în sectorul energetic. Duminică, la ora 13:00, a început forajul primei sonde din cele zece planificate în perimetrul Neptun Deep, cel mai mare proiect de exploatare offshore a gazelor naturale din Marea Neagră. Acest pas esențial aduce țara noastră mai aproape de obiectivul strategic de consolidare a independenței energetice și de afirmare a rolului său central în securitatea energetică a regiunii”, spune ministrul Energiei.

Situat la peste 160 de kilometri în largul Mării Negre, perimetrul Neptun Deep deține rezerve estimate la peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Dezvoltat de către companiile Romgaz și OMV Petrom, acest proiect reprezintă cea mai importantă investiție din sectorul energetic românesc, cu un buget estimat de aproximativ 4 miliarde de euro.

Forajul celor 10 sonde urmează să se desfășoare progresiv, iar primele cantități de gaze sunt așteptate să intre în rețeaua națională începând cu anul 2027. Odată ajuns la capacitate maximă, Neptun Deep va produce aproximativ 8 miliarde de metri cubi de gaze pe an, dublând producția internă și transformând România într-un exportator net de gaze naturale în regiune.

”România ocupă deja primul loc în Uniunea Europeană la producția de gaze naturale, cu un volum anual de aproximativ 9 miliarde de metri cubi. Exploatarea Neptun Deep va consolida această poziție și va reduce semnificativ dependența energetică a Europei Centrale și de Est de surse externe”, adaugă Burduja.

Mai mult, proiectul va genera beneficii economice considerabile, de la atragerea de investiții și crearea de locuri de muncă, până la creșterea veniturilor la bugetul de stat și stimularea dezvoltării infrastructurii energetice naționale.

„Începerea forajului în perimetrul Neptun Deep marchează un moment T0 pentru România și pentru viitorul său energetic. Acest proiect strategic este un pas către independența energetică a țării noastre și către consolidarea rolului României ca principal furnizor de securitate energetică în regiune. Asta deranjează interesele celor care ar fi vrut să ne țină captivi șantajului energetic de la Est, dar am promis că vom merge până la capăt și asta facem. Alături de OMV Petrom, Romgaz, companie fanion din portofoliul ministerului energiei, joacă un rol central în această investiție majoră, demonstrând capacitatea României de a-și valorifica resursele proprii în beneficiul economiei și al cetățenilor. Mai mult, până la finalul anului, Romgaz va intra pe piața de furnizare, cu oferte extrem de competitive, ducând gazul românesc în casele românilor și în economia națională, la un preț bun”, mai spune oficialul.

Cu rezerve semnificative în Marea Neagră și cu o infrastructură energetică în continuă dezvoltare, România are toate atuurile pentru a deveni un hub energetic regional, reducând dependența Europei de importurile din afara Uniunii Europene.

”Neptun Deep nu este doar un proiect energetic, ci o garanție a securității și stabilității economice pentru următoarele decenii. Resursele exploatate aici vor acoperi necesarul intern și vor permite României să sprijine și alte state din regiune, contribuind activ la tranziția energetică și la dezvoltarea sustenabilă, fără dependența toxică față de gazul rusesc. România își respectă angajamentele și demonstrează că poate fi un lider în domeniul energiei. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect de anvergură, care demonstrează că România are resursele, expertiza și hotărârea de a-și valorifica potențialul energetic,” a declarat ministrul energiei, Sebastian Burduja.

Exploatarea responsabilă a resurselor din Marea Neagră este parte a unei strategii mai ample prin care România își propune să asigure un mix energetic echilibrat, combinând producția de gaze naturale cu dezvoltarea surselor regenerabile și investițiile în noi tehnologii, precum hidrogenul și energia nucleară.

Prin implementarea proiectului Neptun Deep, România face un pas decisiv spre un viitor în care securitatea energetică, dezvoltarea economică și sustenabilitatea merg mână în mână.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2024. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2024, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București. OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 44 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2024. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 20 miliarde de euro.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2024, compania a alocat circa 190 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.
Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.
 
Romgaz este cel mai mare producator și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din Bucuresti (BVB). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării și producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909. Romgaz face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenii, reparații capitale și operații speciale la sonde și asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. În 2013, Romgaz și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.
La data de 1 august 2022, Romgaz a devenit acționarul unic al ROMGAZ BLACK SEA LIMITED (înființat ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apa adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

din aceeasi categorie