Acasă Economie OUG 114/2018 duce termocentrala de la Iernut în instanță

OUG 114/2018 duce termocentrala de la Iernut în instanță

de A

Romgaz doreşte să achiziţioneze servicii juridice de consultanţă pentru un eventual litigiu cu constructorii termocentralei de la Iernut, Romelectro şi Duro Felguera, se arată în convocatorul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din 11 decembrie, transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Unul dintre punctele de pe ordinea de zi se referă la „aprobarea achiziţionării de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi/sau reprezentare juridică externă a S.N.G.N. Romgaz S.A., într-un posibil litigiu cu asocierea Duro Felguera şi Romelectro, având ca obiect dezvoltarea C.T.E. Iernut”.

Producătorul naţional de gaze Romgaz, a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.

Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale, dar au apărut întârzieri, atât ca urmare a unor neînţelegeri între parteneri, cât şi a unei prevederi din OUG 114/2018 privind majorarea la 3.000 lei a salariului minim în construcţii.

De altfel, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, declara, în luna august, că majorarea salariului minim în construcții a provocat unele întârzieri și blocaje proiectului de construcție a noii termocentrale de la Iernut, întrucât a crescut costurile cu forța de muncă ale firmelor contractoare care lucrează la proiect. „Facem ședințe săptămânale de comandament cu contractorii și mai facem și lunar. Eu i-am adunat pe toți contractorii – General Electric, Duro Felguera și Romelectro – ca să vedem cum reducem întârzierile. Ceea ce ne-a impactat a fost prevederea din OUG nr. 114/2018 cu privire la majorarea salariului minim în construcții. A fost o instrucțiune de aplicare, trebuia să mai urmeze o instrucțiune, care n-a mai fost dată. Firmele s-au blocat puțin”, a arătat Volintiru.

El a spus atunci că, pentru a accepta o mărire de tarif pentru lucrările de la Iernut, Romgaz a cerut, dat fiind și restricțiile legislative pe care le are compania de stat, o situație detaliată pe fiecare contractor și subcontractor în parte, cu costurile suplimentare generate de OUG 114. „Ei n-au fost pregătiți să dea această situație. Pe de altă parte, și ei au dreptate, niciodată nu s-a pus problema devizului, atâta vreme cât proiectul este de tip „livrare la cheie”. Așa este definit, și în contract și peste tot. Și așa am ajuns într-un blocaj. Și i-am adunat pe toți contractorii să semnăm un act adițional, prin care să putem să deblocăm această situație. E foarte greu pentru firme să producă peste noapte situații pe fiecare om în parte, pentru evaluarea costurilor suplimentare generate de OUG 114. Eu, la rândul meu, nu pot să aștept ca firmele să facă aceste justificări din spate. Și atunci am apelat, în primul rând, la partea de juridic și la cea de management de proiect: Haideți să vedem cum o deblocăm. Ca să putem să grăbim lucrurile, pentru că ne doare pe toți. Chiar și cu întârzieri, proiectul trebuie finalizat”, a explicat CEO-ul Romgaz.

din aceeasi categorie