Acasă Stiri InterneGaze Romgaz, contract istoric cu Romelectro pentru construcţia unei termocentrale la Iernut

Romgaz, contract istoric cu Romelectro pentru construcţia unei termocentrale la Iernut

de A

foto iernutProducătorul naţional de gaze Romgaz a încheiat un contract în valoare de 268,8 milioane euro cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro pentru construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze la Iernut. Acesta este una din cele mai mari investiţii în producerea de energie electrică făcută de o companie de stat după 1990. Este practic singura investiţie de stat în producerea de electricitate în ultimii 26 de ani, cu excepţia reactoarelor nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă.

“Obiectul contractului: Realizarea proiectului “la cheie” (respectiv proiectare, livrare echipamente, execuţie lucrări şi punere în funcţiune) ‘Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze’”, arată un comunicat Romgaz transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Valoarea acestui contract depăşeşte 10% din cifra de afaceri netă a companiei aferentă anului financiar 2015.

“Una din direcţiile strategice ale SNGN Romgaz SA este consolidarea poziţiei pe pieţele de furnizare a energiei. Astfel, în domeniul de producere a energiei electrice, realizarea acestui proiect de investiţii are ca scop eficientizarea activităţii prin: creşterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, încadrarea în cerinţele de mediu (emisii NOx, CO2) şi mărirea siguranţei de exploatare”, spun oficialii Romgaz.

Proiectul va fi finanţat din surse proprii şi surse din fonduri PNI (Planul Naţional de Investiţii), arată comunicatul.

Lucrările vor fi finalizate în trei ani de la data intrării în vigoare a contractului. Contractul, semnat luni, intră în vigoare în cinci zile lucrătoare de la data aprobării dosarului de finanţare din fondurile PNI.

Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, declara în luna iulie că centrala va avea o capacitate instalată de 400 MW, în 3 – 4 grupuri energetice.

Romgaz preluase o termocentrală la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Romgaz a realizat în primul semestru un profit net de 615,3 milioane lei (136,7 milioane euro), în scădere cu 20% faţă de primele şase luni ale anului trecut, în timp ce afacerile s-au redus cu pste 17%, la 1,84 miliarde lei (411 milioane euro), din cauza scăderii cererii de gaze naturale.

De asemenea, în prima jumătate a acestui an, Romgaz a produs 2,19 miliarde metri cubi gaze naturale, cu 580 milioane mc (20,9%) mai puţin decât în aceeaşi perioadă din anul trecut. Nivelul realizat reprezintă 90% din producţia planificată.

Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.

Acţiunile companiei se tranzacţionează pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70%. Compania are o valoare de piaţă de  9,03 miliarde lei, echivalentul a 2 miliarde euro.

din aceeasi categorie