Acasă Analize România poate deveni un pol de stabilitate energetică

România poate deveni un pol de stabilitate energetică

de M G

Invazia Rusiei în Ucraina are urmări nu numai pe plan umanitar sau militar, ci și energetic. Țările membre ale Uniunii Europene (UE) au hotărât să sancționeze Moscova, una dintre cele mai importante măsuri referindu-se la încetarea, într-o perioadă relativ scurtă, a importurilor de resurse energetice. Federația Rusă este, încă, cel mai important exportator de gaze naturale în Europa. Odată cu aplicarea sancțiunilor, UE trebuie să-și găsească alți furnizori, cei mai ”la îndemână” fiind cei din zona Mării Caspice. Este o ocazie aproape unică pentru ca România să poată deveni un pol de stabilitate energetică nu numai în zonă, ci și pentru mare parte din Europa, iar conducta BRUA să-și dovedească importanța. În plus, din tarifele de tranzit al gazului prin conductele românești, s-ar putea încasa bani frumoși!

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, declara, recent, cu ocazia vizitei sale la Baku: ”Războiul din Ucraina reprezintă un apel de urgență pentru Europa de a-și diversifica aprovizionarea cu resurse energetice. Pe măsură ce UE se străduiește să pună capăt dependenței sale de combustibili fosili față de Rusia, există un interes puternic al statelor membre de a consolida cooperarea energetică cu furnizori alternativi de energie și de a-și diversifica sursele de aprovizionare, inclusiv prin obținerea unor cantități mai mari de gaze naturale din Azerbaidjan. Apreciem Azerbaidjanul ca fiind un partener de încredere pentru UE în sectorul energetic”.

Așteptarea președintelui Nausėda este ca într-o zi gazul azer să ajungă în Lituania, transmite agenția de presă azeră Trend.

Evident, ca să ajungă în Lituania și ca să se respecte sancțiunile, dar și nevoia de a diversifica rutele și furnizorii, gazul din Azerbaidjan trebuie să ocolească Rusia.

Cea mai facilă rută ar fi utilizând gazoductul TANAP (Trans Anatolian Pipeline), ce leagă Azerbaidjanul de Turcia. Utilizând în sens invers conducta T2 a Coridorului Transbalcanic (ce intră în România pe la Negru Vodă), gazele azere ar putea urma ”traiectoria” Isaccea – Podișor – BRUA, iar, din BRUA, ar putea ajunge în Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia etc.!

Sigur, orice gaz ce ajunge în terminalele de gaze naturale lichefiate din Turcia ar putea urma același traseu!

Astfel, România ar deveni un puternic pol de siguranță energetică pentru întreaga zonă! În plus, din tarifele de tranzit al gazului prin conductele de pe teritoriul său, România ar putea să încaseze tarife de tranzit, care nu sunt deloc de neglijat!

din aceeasi categorie