Acasă Stiri InterneGaze România consumă mai puțină energie

România consumă mai puțină energie

de M G

Consumul naţional de energie electrică al României a scăzut cu 1,8% în primele două luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Consumul economiei a fost mai mic cu 2,1% (la 6,5 TWh), în timp ce populaţia a utilizat cu 1,1% mai puţină electricitate (până la 2,5 TWh). În acelaşi timp, consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a crescut cu 1,2% (până la 1,2 TWh).

Producţia totală de electricitate a fost de 10,1 TWh cu 2,2% mai mică față de perioada similară din 2021. Cel mai mare producător a fost reprezentat de termocentralele clasice (pe lignit și gaz), ce au realizat 4 TWh. Al doilea cel mai mare producător, hidrocentralele, au realizat doar 2,2 TWh, cu 25% mai puțină energie electrică față de lunile ianuarie și februarie ale anului trecut. În schimb, a crescut producţia de energie regenerabilă din turbine eoliene, cu 28% (până la 1,7 TWh), şi panouri fotovoltaice, cu 27% (până la 0,18 TWh).

România a continuat să fie importator net de energie, chiar dacă importurile au fost mai mici cu 2,5% (până la 1,2 TWh). Exporturile au scăzut şi ele, cu aproape 10% (până la 0,99 TWh).

În perioada analizată, resursele de energie primară au crescut cu 3,6%, iar cele de energie electrică au scăzut cu 2,2% faţă de primele două luni ale anului trecut. În ceea ce priveşte gazele naturale, producţia a fost în scădere cu 6%, iar importurile au crescut cu 16%. Produsele petroliere din import au cunoscut şi ele o creştere de 38%.

din aceeasi categorie