Acasă Stiri ExterneEuropa România a finalizat prima etapă din BRUA

România a finalizat prima etapă din BRUA

de M G

Etapa I a interconectorului BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria), aflată pe teritoriul României, s-a finalizat. Informația a fost confirmată oficial de Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei și Energiei, în cadrul Romanian International Gas Conference 2020 (RIGC 2020), eveniment organizat online de Energy Policy Group.

“Prima fază a proiectului BRUA este finalizată și, odată ce va fi funcțională, va consolida independența energetică și va asigura diversificarea surselor de gaze pentru România. Transmit felicitări Transgaz și angajaților săi”, a declarat Dan Drăgan.

Oficialul român a declarat că, pe lângă BRUA, proiect de 500 de milioane de euro dezvoltat în România, mai multe proiecte de transport al gazelor sunt în construcție în zonă, ceea ce va crește conectivitatea în Europa.

Transgaz a finalizat duminică după-amiază, la ora 16:15, lucrările la gazoductul BRUA 1, potrivit unei informații apărute în spațiul public.

Conducta BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) a costat 479 milioane de euro, din care fonduri europene nerambursabile de 179 de milioane de euro, restul fonduri proprii și atrase de Transgaz. Este cel mai important proiect de investiții al Transgaz.

Pentru faza 1, cea care s-a finalizat acum, se prevede transportul a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an (spre Ungaria), urmând ca această capacitate să fie majorată până la 4,4 miliarde metri cubi în 2022, odată ce va fi terminată și faza a doua a acestui proiect.

Pe de altă parte, Dan Drăgan a sugerat și că următoarea fază a proiectului BRUA, a doua, depinde și de gazele din Marea Neagră. ”Ne dorim să înceapă a doua fază, care se va face în baza unei evaluări a Transgaz. Cu siguranță, aproape jumătate din gazele consumate în România vor proveni din Marea Neagră din proiecte offshore”, a spus Dan Drăgan, răspunzând la o întrebare referitoare la faza a doua a proiectului BRUA, acum, după ce prima fază a fost finalizată.

din aceeasi categorie