Acasă EconomieComunicatii & IT Retailul online din România valorează 1,4 miliarde euro

Retailul online din România valorează 1,4 miliarde euro

de A

cumparaturi-onlineValoarea totală a retail-ului online autohton a crescut, în 2015, cu 27,2% faţă de anul anterior, la peste 1,4 miliarde euro, se arată într-un comunicat al GPeC.

„Unele companii din domeniu consideră chiar că valoarea se apropie mai mult de pragul de 1,5 miliarde euro. Cifra face referire exclusiv la produsele fizice comercializate online (indiferent de natura lor) şi nu la servicii, plăţi de facturi la utilităţi, bilete de avion, rezervări hoteliere sau de vacanţe şi călătorii, bilete la spectacole etc. Din cele 11 milioane de utilizatori de Internet (din România n.r.), 6,7 milioane au făcut cumpărături online (cel puţin o dată n.r.). Majoritatea preferă să folosească încă desktop-ul atunci când cumpără online, dar Mobile-ul a crescut spectaculos în 2015. Astfel, în ultimele luni ale anului 2015, peste 50% din traficul marilor magazine online a fost generat de dispozitive mobile”, se arată în document.

Astfel, anul trecut 1,4 milioane de români au cumpărat online prin intermediul unui dispozitiv mobil, iar aproximativ 850.000 prin intermediul unei aplicaţii mobile.

„Cumpărătorii online români preferă în continuare şi într-o majoritate covârşitoare de aproximativ 90% să plătească ramburs (în numerar, la livrarea produselor). Deşi procentele au mai crescut uşor, doar 6-7% sunt plăţi online prin card şi 3-4% plăţi prin alte metode decât numerar sau card, cum ar fi: online banking, micro-plăţi prin sms etc. Numărul magazinelor online care înregistrează activitate comercială constantă a rămas în 2015 la acelaşi nivel cu anul 2014, respectiv aproximativ 5.000 de magazine online. Potrivit cercetărilor GPeC există, însă, peste 20.000 de website-uri pe domeniu .ro care au funcţie de ‘adaugă în coş’, aşadar teoretic numărul de website-uri de comerţ electronic este semnificativ mai mare. Practic, doar cele 5.000 din acestea generează trafic suficient de important şi constant în timp, în aşa fel încât să poată fi luate în calcul”, se mai arată în document.

Potrivit acestuia, se estimează că din cele 5.000 de magazine online active în peisajul e-commerce românesc, aproximativ 200 sunt afaceri medii şi mari, adică depăşesc cel puţin pragul de 1 milion euro cifră de afaceri anuală.

GPeC este un eveniment de e-commerce din România care, printre altele, centralizează datele şi publică în fiecare an raportul oficial al pieţei româneşti de comerţ electronic.

din aceeasi categorie