Acasă Stiri ExterneEuropa Reducerea dependenţei de Rusia se poate realiza prin finalizarea proiectelor de interconectare

Reducerea dependenţei de Rusia se poate realiza prin finalizarea proiectelor de interconectare

de M G

Virgil POPESCU
foto: Ion Curelariu

Reducerea dependenţei de Federaţia Rusă se poate realiza mai repede dacă grăbim finalizarea proiectelor de interconectare, a scris, pe Facebook, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu. Acesta a participat, la Berlin, la conferinţa Energy Transition Dialogue, la discuţii la panel-ul „Energy Transition and Energy Security – Twins or Opposites?”.

„Am avut un dialog fructuos cu Luigi di Maio – ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale, Italia, Benoît Revaz – secretar de stat Oficiul Federeal al Energiei – Elveţia, Prof Dorte Fouquet – director al Federaţiei Europene a Energiei Regenerabile şi Rina Bohle Zeller – specialist al companiei producătoare de turbine eoliene Vestas. Discuţia a vizat soluţiile privind complicaţiile de pe piaţa energiei, provocate de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei”, a arătat Popescu.

În momentul acesta, ţinta noastră este să transformăm provocările în oportunităţi, prin colaborare, iar pentru a reduce dependenţa de Federaţia Rusă trebuie să grăbim finalizarea proiectelor de interconectare, consideră el.

„Am reuşit să ne mobilizăm şi să facem, în decurs de 10 zile, trecerea Ucrainei şi a Republicii Moldova la sistemul energetic european, iar acum trebuie să grăbim şi interconectivitatea în domeniul gazelor. Iar asta înseamnă că vom reuşi să diversificăm sursele de aprovizionare şi de transport, din SUA, Azerbaidjan, Qatar, Arabia Saudită, Egipt, Israel şi alte state. Am transmis că în procesul de decarbonare ne bazăm şi pe energia nucleară, iar intenţia noastră este să promovăm o viziune integrată în ceea ce priveşte investiţiile, astfel încât dezvoltarea să ajungă la toate segmentele: producţie, transport, distribuţie”, a mai scris ministrul Energiei.

Deşi avem deja 60% din producţia de electricitate cu emisii reduse de carbon, România vrea mai mult, aşa că vom face investiţii masive în unităţile de producţie a energiei regenerabile, a punctat Popescu.

„Pe termen scurt, prin colaborare, vom folosi LNG şi NG de la ţări care nu folosesc energia ca armă de şantaj, aşa cum a făcut Rusia. Însă trebuie să lucrăm împreună, în parteneriat cu SUA şi alte state democratice, pentru a creşte gradul de securitate energetică. Lucrând împreună, sunt sigur că vom găsi şi oportunităţi pentru fiecare dintre noi”, se mai arată în postare.

”Tot astăzi am avut, la Berlin, o nouă întâlnire de lucru cu Parviz Shahbazov ministrul azer al Energiei. Am discutat despre aprovizionarea cu gaze naturale, despre coridorul verde de transport al energiei regenerabile între Marea Caspică și Marea Neagră, care va fi creat prin intermediul unui cablu submarin, precum și despre alte investiții pe care vor să le facă azerii în România, în domeniul energiei. Îi mulțumesc omologului meu pentru buna colaborare pe care o avem și pentru dorința de a întări relațiile bilaterale dintre România și Azerbaijan”, a mai scris Virgil Popescu pe facebook.

din aceeasi categorie