Acasă Economie Recuperare la taxe

Recuperare la taxe

de GM

Contribuabilii care au achitat deja taxa majorată pentru parcarea de reşedinţă pot recupera banii sau îi pot reporta către alte dări locale. Reamintim, primarul general Sorin Oprescu a obţinut revocarea Hotărârii nr. 405/16.12.2009 a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), prin care cuantumul acestei taxe fusese majorat de două sau chiar de trei ori, în funcţie de zona de domiciliu. Astfel, plata unui loc de parcare ajunsese la 164,25 lei/an pentru zona A, la 146 lei/an pentru zona B, la 127,75 lei/an pentru zona C şi la 109,5 lei/an pentru zona D. CGMB a revenit, la sfârşitul lunii ianuarie, la vechile valori ale taxelor, prin adoptarea unei noi hotărâri, astfel că valoarea taxei a redevenit 77 de lei/an pentru zona A, 58 de lei/an pentru zona B, 47 de lei/an pentru zona C şi 37 de lei pentru zona D.

Fiecare primărie de sector are propriile variante de rectificare a situaţiei. De exemplu, în sectorului 3 pot fi restituite, la cerere, în scris, sumele plătite în avans, pot fi compensate din oficiu sumele exigibile (ajunse la termen) cu notificarea contribuabilului sau pot fi compensate pentru debite (datorii) viitoare la bugetul local, la cererea şi cu acordul expres al contribuabilului. De remarcat, în perioada 04 ianuarie-01 februarie, în sectorul 3 au achitat taxa majorată pentru locurile de parcare 11.445 de persoane, fiind încasată suma de 1.718.546 lei.

Pe de altă parte, primăria Sectorului 2 oferă două posibilităţi contribuabililor, pentru reglementarea banilor încasaţi în plus: fie restituirea sumei încasată suplimentar prin intermediul unei cereri depusă de cei care doresc acest lucru până la data de 31 martie 2010, fie compensarea sumei încasată suplimentar pentru plata impozitelor pe clădiri şi terenuri şi a taxei asupra mijloacelor auto pentru anul viitor sau reportarea ei în contul taxei de parcare pentru 2011. Cei care optează pentru această variantă nu trebuie să depună nicio cerere, compensarea făcându-se automat.

În sectorul 6, cetăţenii pot achita taxa pentru parcările de reşedinţă, după ce aceasta fusese sistată la centrele Serviciului Public pentru Finanţe Publice Locale. De exemplu, în zona A, perimetrul cuprins între bd. Iuliu Maniu – Lujerului; bd. Vasile Milea – bd. Geniului – Grozăveşti – Şos. Cotroceni – cetăţenii vor avea de plată 77 de lei pe an, calculat astfel: 0,21 lei/zi/autovehicul x 365 de zile.

Magda SEVERIN

din aceeasi categorie