Acasă EconomieIndustrie Rafo Onești, scoasă la vânzare

Rafo Onești, scoasă la vânzare

de A

Rafinăria Rafo Oneşti va fi vândută prin negociere directă, spun reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), decizia fiind luată în urma înţelegerii cu creditorii.

Pentru depunerea unei oferte angajante, cei interesaţi trebuie să depună o garanţie de participare de două milioane de dolari. Preţul de pornire la negocierea directă va fi de 44,62 milioane de dolari, plus TVA, scrie Economica.net.

„Procesul de valorificare continuă, rafinaria Rafo fiind încă la vânzare. Conform aprobării creditorilor, vom schimba metoda de valorificare alegând procedura de negociere directă. În momentul de faţă, suntem în pregătirea acestei proceduri. În linii mari această metodă de valorificare presupune depunerea unei garanţii de participare în valoare de 2 milioane USD şi a unei oferte angajante care trebuie să îndeplinească anumite condiţii ce vor fi prevăzute în regulamentul de participare. Preţul de pornire la negocierea directă va fi de 44.625.000 dolari, plus TVA”, au declarat reprezentanții CITR citați de Economica.net.

Platforma industrială a rafinăriei Rafo Onești, care a reintrat în insolvență în toamna anului trecut și are de achitat datorii de peste 330 milioane lei, a fost scoasă la vânzare prin licitaţie ultima dată pe data de 18 mai 2018. Preţul de pornire a fost tot de 44,625 milioane de dolari, după ce precedentele licitaţii au pornit de la 50,575 milioane de dolari şi, respectiv 59,75 milioane de dolari, dar nu a venit nimeni să cumpere.

Surse din piaţă citate de Economica.net spun că, până acum, „pe vorbe”, rafinăria a fosat vândută de vreo şapte ori. La modul real însă, nimeni nu a cumpărat până acum vreun caiet de sarcini.

Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) Group, administratorul special al Rafo Oneşti, scoate la vânzare întreaga platformă industrială care cuprinde cele două rafinării producătoare de produse obținute din prelucrarea țițeiului, conform cod CAEN 1920.

Practicienii în insolvenţă din întreaga piaţă spun că interes există pentru acest activ, vândut ca şi afacere la cheie de către CITR, şi că mai mulţi investitori străini se interesează de Rafo.

”Pe vorbe, am vândut până acum Rafo de şapte ori, dar pe hârtie nu s-a concretizat niciodată. Totuşi, compania va fi scoasă la vânzare până când creditorii vor accepta un preţ. Doar ei pot decide preţul de pornire al unei licitaţii de acest fel. Cel de acum sau cele viitoare”, spun investitorii.

În general, creditorii unei companii în insolvenţă au de recuperat datorii mai mari decât preţul de vânzare al unui business sau al unei mase de active mobile şi imobile. Totuşi, valoarea de lichidare a companiei a fost stabilită la 29,75 milioane de dolari plus TVA, ceea ce înseamnă că acei creditori nu sunt dispuşi să înceapă vreo licitaţie sub acest acest preţ.

Societatea Rafo Oneşti a fost concepută ca un sistem integrat, astfel că utilitățile necesare sunt parțial asigurate în cadrul amplasamentului din platforma Borzești (energie termică, gazele combustibile – 75%, azotul și aerul industrial și instrumental), respectiv parțial achiziționate (energie electrică și apă de completare). De asemenea, rafinăria are acces la transportul pe cale ferată şi cel rutier.

Peste 90% din cele 330 milioane de lei, datoriile Rafo Onești, sunt către fostul acționar majoritar al companiei, Petrochemical Holding, grup înregistrat în Austria și controlat de omul de afaceri rus Iakov Goldovski. În vara anului trecut, pachetul de 96,5% din acţiuni a fost preluat de compania Anders Capital GmbH, înregistrată în Austria și controlată de doi oameni de afaceri din Republica Moldova. Câteva luni mai târziu, acţiunile rafinăriei au ajuns la compania de consultanţă şi training Result-4-You BVBA, înregistrată în Belgia.

Rafo Onești a reintrat în insolvență din proprie inițiativă pe 27 octombrie 2016, la cinci ani după ce, în 2011, ieșise dintr-o procedură de reorganizare care durase nu mai puțin de şapte ani, urmare a precedentei intrări în insolvență, survenită în 2004. Activitatea rafinăriei a fost oprită în 2008 pentru efectuarea unor investiții de modernizare, estimate să dureze doi ani, dar rafinăria nu a mai fost repornită de atunci.

din aceeasi categorie