Acasă EconomieBanci & Asigurari Rabla pentru Electrocasnice, sub spectrul lui Mercur retrograd

Rabla pentru Electrocasnice, sub spectrul lui Mercur retrograd

de L M

Programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 debutează, pentru cetățeni, pe 17 iunie, cu un buget mai mare față de anul trecut. Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu au încercat să găsească ceva soluții pentru ca programul să se deruleze într-o manieră cât mai ordonată. Rămâne de văzut dacă au și reușit, pentru că, în ultimul an, toate programele avansate de AFM au avut probleme, cel puțin din cauza programelor informatice. Ca o coincidență, hilară de altfel, horoscoapele prezentate în media anunță mercur retrograd în această perioadă, ceea ce face ca achiziția de electronice și mașini să fie de rău augur. Situația a fost „rezolvată” de autorități fără să știe: programul începe după ce trece perioada nefastă!

Programul Rabla pentru Electrocasnice va începe pe 17 iunie, a anunțat ministrul Mediului, Barna Tanczos, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, la care a participat și preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Laurenţiu Adrian Neculaescu, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.

Bugetul de anul acesta al programului este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut, Acest buget va acoperi două sesiuni ale programului Rabla pentru Electrocasnice, în 2022: astfel, sesiunea I se va derula în lunile iunie – iulie 2022, iar sesiunea a-II-a se va desfăşura în lunile noiembrie – decembrie 2022.

„Programul Rabla pentru Electrocasnice se bucură de un succes uriaş în rândul populaţiei. Anul trecut am reuşit să înlocuim 110.000 de echipamente electrice şi electronice uzate şi mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum cu mult mai scăzut. Bugetul mărit din acest an ne permite să dublăm aceste cifre, mai ales că ne găsim într-o perioadă în care interesul pentru reducerea consumului de energie este tot mai mare”, a declarat ministrul Barna Tanczos.

Echipamentele finanţate în cadrul programului sunt împărţite în trei categorii eligibile: maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere; laptopuri şi tablete; aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare. Astfel, televizoarele nu vor mai fi cuprinse în program.

Potrivit modificărilor operate pentru ediția 2022, persoanele care nu utilizează voucherele rezervate nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru acelaşi echipament în cursul acestui an. Pe de altă parte, valabilitatea voucherului se reduce de la 15 zile la 7 zile. Mai exact, noul ghid de finanțare arată că cele 7 zile cuprind și ziua în care se emite voucherul și nu se ține seama de zilele nelucrătoare, astfel că, dacă termenul de împlinește în weekend, termenul se calculează fără să se țină seama de acest lucru.

„Am promovat aceste modificări pentru că succesul acestui program se măsoară, în mod special, în numărul de frigidere, lăzi frigorifice, aparate de aer condiţionat, maşini de spălat haine sau vase iar, pe de altă parte, pentru că Rabla pentru Electrocasnice risca să se transforme exclusiv în Rabla pentru televizoare. Am decis ca bugetul de 100 de milioane de lei să fie concentrat pe acele echipamente care ajută mai mult gospodăriile şi care aduc mai mari beneficii prin reducerea consumului de energie în acestea”, a mai adăugat demnitarul.

Valoarea voucherelor pentru rablele predate atunci când se cumpără un electrocasnic nou se menține la nivelul de aul trecut. Subvenția variază de la 200 de lei în cazul tabletelor și ajunge la 500 de lei pentru laptopuri. Cea mai frecventă subvenție este 400 de lei.

Și tot ca anul trecut, programul debutează cu perioada creării conturilor de către beneficiari, în intervalul 17-23 iunie. În perioada 24 iunie – 30 iunie (sau până la epuizarea bugetului) populaţia poate rezerva vouchere pentru categoria: maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi categoria frigidere. Bugetul pentru aceasta este de 25 milioane de lei. Perioada 01 – 07 iulie 2022 este rezervată pentru rezervarea voucherelor pentru laptopuri şi tablete. Pentru această etapă avem prevăzut un buget de 10 milioane de lei. Iar în perioada 08 – 14 iulie 2022 se va derula a treia etapă, destinată aparatelor de aer condiţionat, uscătoarelor de rufe şi aspiratoarelor. Pentru aceasta, bugetul este de 15milioane de lei.

 

din aceeasi categorie