Ministrul Mediului a furat puțin startul și a anunțat debutul Programului Rabla înainte ca bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) să fie aprobat de către Guvern. Chiar și așa a cam întârziat, pentru că programul ar fi trebuit să fie funcțional pentru cetățeni la sfârșitul acestei luni, după cum declara ministrul în martie. Oricum, mai sunt ceva proceduri de îndeplinit pentru că, de exemplu, Ghiul de finanțare cu noile valori de subvenționare nu a ajuns să fie publicat. Programul Rabla este cel mai logeviv program al AFM, astfel că presiunea publică pentru demararea fiecărei ediții face ca autoritățile să se grăbească cu anunțuri optimiste.
„În şedinţa de Guvern de astăzi vom prezenta bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, instituţia care finanţează Rabla Clasic şi Rabla Plus. Sunt programele prin care ministerul îşi doreşte ca parcul auto din România să fie reînnoit. Bugetul pe care îl prezentăm astăzi în Guvern are un buget dublu pentru maşinile electrice faţă de 2020”, a declarat, în această dimineață, ministrul Mediului, Tanczos Barna.
„A fost o decizie prin care am venit în întâmpinarea tendinţelor internaţionale şi tendinţelor de pe piaţa românească. Primele trei luni ne-au dat dreptate, se vede că a crescut aproape exponenţial numărul maşinilor electrice cumpărate în România în primele trei luni, iar acest buget, acest sprijin vine practic în favoarea celor care se gândesc dincolo de mobilitatea şi confortul personal şi la impactul pe care îl lasă fiecare dintre noi asupra mediului înconjurător şi la reducerea emisiilor de carbon”, a spus demnitarul.
Programele Rabla și Rabla Plus, ediția 2021, vor debuta pe 26 aprilie. Ministrul nu a făcut precizări, dar, potrivit edițiilor anterioare, prima etapă a programului este rezervată validării producătorilor și vânzătorilor, cei de la care cetățenii își pot cumpăra mașinile subvenționate. Abia după aceea, beneficiarii se pot înscrie în program.
„Programele pe care le lansăm după aprobarea bugetului, primele cu care începem, sunt Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Electrocasnice. La Rabla Clasic am majorat bugetul de la 6.500 la 7.500, tichetul standard de sprijin este de 7.500 de lei în 2021. Am majorat, de asemenea, eco-bonusurile pentru hibrid şi pentru maşinile care au emisii scăzute de dioxid de carbon – sub 96 de grame pe kilometru. Am dublat bugetul pentru maşinile electrice, am păstrat aceleaşi condiţii, 45.000 de lei sprijin pentru maşinile full-electrice, 20.000 de lei pentru hibrid şi am introdus şi la Rabla Clasic interdicţia de a vinde maşina care a a beneficiat de acest sprijin. Am constatat că au fost câteva încercări de a exporta practic subvenţia din România, de a duce în alte ţări maşinile care au beneficiat de Rabla Clasic şi am introdus această limitare, această interdicţie care era deja existentă la Rabla Plus Interdicţia de a vinde maşina este pentru un an de zile”, a precizat Tanczos Barna.
Condițiile de înscriere rămân neschimbate.
Cât priveste Programul Rabla pentru Electrocasnice, acesta mai stă un pic.
„La începutul lunii mai o să fim gata cu toate procedurile şi la Rabla Electrocasnice, acolo probabil că vom alege o variantă prin care să stimulăm mai mult electrocasnicele energofage, dar săptămâna viitoare venim cu datele exacte la care se lansează şi programul de electrocasnice. Suntem pregătiţi ca la câteva zile după aprobarea bugetului să lansăm şi Electrocasnicele”, a completat ministrul Mediului.
Lansarea programului a marcat și startul etapei finale a competiției Best Electric Car în România 2021, organizată în premieră de AutoExpert Media.