Acasă MediuDezvoltare Durabila Promisiuni de măsurare mai atentă a calității aerului

Promisiuni de măsurare mai atentă a calității aerului

de L M

Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) va fi extinsă cu 60 de staţii de monitorizare noi, investiţia în acest proiect fiind de 3,17 milioane de euro. Cel mai probabil, investițiile sunt contabilizate în pachetul de măsuri pe care Bucureștiul, și nu numai, trebuie să le ia pentru creșterea calității aerului. La sfârșitul lunii aprilie 2020, România a pierdut procesul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din cauza poluării cu pulberi în suspensie (PM10) din București. Cum nimic nu s-a făcut pentru îndreptarea situației, Comisia Europeană a deschis o altă procedură de infringement prin care România este obligată să ia măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului. De această dată, pentru neîndeplinire, Comisia cere sancțiuni pecuniare.

„Măsurile pe care le iau autorităţile locale de cele mai multe ori nu reuşesc să fie o contrapondere la această poluare. De aceea, poluarea aerului acţionează peste tot în Europa, dar şi în ţara noastră, mai ales în marile oraşe, ca o pandemie tăcută. După mulţi ani de aşteptare, astăzi suntem în măsură să vă anunţăm că facem cea mai mare investiţie în monitorizarea calităţii aerului din România, din ultimii zece ani. Pregătim, şi va fi urcată în această săptămână, licitaţia pentru extinderea Reţelei de Monitorizare a Calităţii Aerului cu peste 60 de staţii noi care să măsoare aerul din toată ţara”, a anunțat ministrul Mediului, Costel Alexe, marți, într-o conferință de presă, informează Agerpres.

„Reţeaua are în acest moment 148 de staţii în funcţiune la nivel naţional. Prin extinderea ei vom creşte punctele de măsurare a poluanţilor din aer cu 40%, ajungând astfel la 208 staţii de măsurare a calităţii aerului la nivel naţional. Întreaga investiţie pe care o face ministerul în această modernizare a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului este de 3,17 milioane de euro, din care 2,17 milioane de euro sunt bani de la Administraţia Fondului pentru Mediu, iar un milion de euro bani ce vin din fonduri europene, prin POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), mai exact 5 milioane de lei”, a afirmat Alexe.

Conform ministrului de resort, în cursul acestei săptămâni va mai fi lansată şi licitaţia pentru dezvoltarea unei reţele formată din 50 de senzori de măsurare a calităţii aerului.

„Suntem prima autoritate de mediu din Europa care va avea o reţea proprie de senzori în administrarea sa. Vrem să facem acest lucru pentru că o observăm şi la nivel naţional, şi la nivelul oraşelor mari din ţara noastră, că se dezvoltă aceste reţele independente de senzori”, a spus oficialul.

Acesta a precizat că staţiile care vor completa Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului vor fi de două tipuri, respectiv: 30 de staţii analizoare care măsoară strict PM10 şi PM 2,5, şi care oferă informaţii despre concentraţii în timp real pentru fiecare oră în parte, precum şi 30 de staţii care vor fi prelevatoare.

„Acestea sunt echipamentele care măsoară toţi poluanţii timp de 24 de ore, continuu, pentru a stabili o medie a zilei. Aşa obţinem numărul de zile cu depăşiri pe an la diferiţi poluanţi, date pe care le raportăm şi către Comisia Europeană”, a subliniat Costel Alexe.

Potrivit demnitarului, 65% dintre noile staţii vor fi amplasate în Bucureşti şi vor fi de două tipuri. „E normal să fie aşa dacă ne gândim că astăzi avem o condamnare la Curtea Europeană de Justiţie cu depăşirile pe PM10. Avem procedură de infringement şi pe Nox tot la nivelul Capitalei, plus alte patru centre urbane din ţară. Cele mai multe sesizări le avem din partea bucureştenilor atunci când vorbim de calitatea aerului. În prezent, aerul din Capitală este măsurat cu opt staţii care înregistrează valorile poluanţilor timp de 24 de ore, continuu, pentru stabili o medie a zilei”, a spus ministrul de resort.

 

din aceeasi categorie