Acasă EconomieBanci & Asigurari Profit la CEC

Profit la CEC

de GM

CEC Bank a înregistrat un rezultat brut de 78,1 milioane lei în 2011, comparativ cu 59,7 milioane lei în 2010, a anunţat, preşedintele băncii, Radu Graţian Gheţea (foto). În primul trimestru din acest an, profitul brut a ajuns la 42 milioane de lei.

Banca a înregistrat o creştere a activelor în anul 2011 de 14,3%, mai mare decât creşterea activelor pe total sistem bancar (2,3%), bazată în special pe creşterea depozitelor atrase de la clienţii săi cu 16,6%, cu mult peste media sistemului bancar (9,5%), ajungând la 17,6 miliarde lei.

La sfârşitul anului 2011, CEC Bank s-a menţinut pe poziţia a IV-a în clasamentul băncilor din România în funcţie de cota de piaţă pe active, după ce, în anul 2008, ajunsese pe poziţia a IX-a.

La sfârşitul anului trecut, rata de solvabilitate se situa la un nivel confortabil, de 17,06%, peste nivelul impus de BNR de minim 10% şi peste media sistemului bancar, de 14,51%.

“Depozitele totale de la clienţi au crescut cu circa 16,6%, în special datorită depozitelor atrase de la clienţii persoane fizice (aproximativ 14,5%), ceea ce demnostrează încrederea clienţilor în bancă. Pe de altă parte, creditele brute au crescut cu 7,29%, majorare bazată în special pe creşterea creditelor acordate persoanelor juridice (aproximativ 18,75%), ceea ce indică că obiectivul strategic al instituţiei, de a se transforma din casă de economii în bancă comercială a fost atins“, a mai spus Gheţea.

Acesta a spus că banca avea la 31 decembrie 6.279 de salariaţi. Creditele neperformante sau îndoielnice ale băncii reprezentau 9,6% din portofoliu, a arătat Gheţea, care a precizat că “peste 70% dintre clienţii CEC, care au avut restructurări de credite, performează în prezent”.

El a mai spus că CEC Bank nu a vândut niciun leu din portofoliul CEC de credite restante sau îndoielnice către entităţi financiare din străinătate, cum au făcut alte bănci comerciale.

“Din sistemul bancar românesc au ieşit, în ultimii ani, credite neperformante în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro, sume care au reprezentat credite restante, care au fost vândute unor societăţi din afara României. CEC Bank nu a vândut niciun leu din creditele neperformante. La noi, creditele neperformante se acumulează, fără posibilitatea de a exista un debuşeu”, a explicat preşedintele CEC de ce banca are o cotă mai mare la creditele neperformante sau îndoielnice raportat la media sistemului bancar.

Pe de altă parte, CEC Bank nu a fost afectată de fluctuaţiile de curs valutar, pentru că “numai 10% din activele şi pasivele băncii sunt exprimate în valută”.

Gheţea a reafirmat poziţia Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), al cărei preşedinte este, privind riscul creditelor în valută asupra clienţilor. “Lumea ar trebui să se împrumute în moneda în care câştigă”, a spus acesta.

Preşedintele CEC Bank apreciază că şi în 2012 creditele neperformante vor afecta activitatea băncilor comerciale.

“Creditele neperformante vor continua şi în acest an să îşi pună amprenta pe profitabilitatea băncilor. Deprecierea cursului leu-dolar şi leu-euro nu face decât să crească îngrijorarea băncilor. Dacă luăm indicatorii privind creditele neperformante, banca noastră se află, în general, pe media sistemului, cu o uşoară depreciere, ca urmare a faptului că unele bănci au transferat creditele neperformante în afara ţării”, a explicat Radu Graţian Gheţea.

din aceeasi categorie