Producţia industrială germană, afectată de problemele din industria auto
martie 11, 2019
Producţia de autoturisme în scădere a dus la o neaşteptată prăbuşire a a producţiei industriale germane, în ianuarie, principala economie a Europei fiind afectată de tensiunile comerciale şi de neliniştea legată de Brexit.
Încetinirea economiei globale, disputele tarifare declanşate de politica „America First” a preşedintelui american Donald Trump şi o ieşire fără acord a Marii Britanii din Uniunea Europeană ameninţă să afecteze expansiunea economiei Germaniei, bazată pe exporturi.
Aceiaşi factori au avut un impact şi asupra restului Uniunii Europene, scrie Mediafax.
Cotidianul de afaceri Handelsblatt a anunţat luni că guvernul federal şi-a redus perspectivele de creştere a PIB la 0,8% pentru anul 2019, a doua reducere în mai puţin de două luni.
Producţia industrială a scăzut cu 0,8%, mult sub aşteptările pieţei, care miza pe o creştere de 0,5%, a afirmat Biroul german de Statistică.
Totuşi, cifra pentru luna decembrie a fost revizuită până la o creştere de 0,8%, faţă de o scădere de 0,4% raportată anterior.
Producţia de automobile a scăzut cu 9,2% în ianuarie, conform unor date ale Ministerului Economiei.
Această scădere a fost cauzată de factori specifici, precum grevele la furnizori şi orientarea spre alte mărci din cauza performanţei slabe, o scădere a cererii pentru automobilele cu motor diesel şi investiţii costisitoare în maşini electrice.
Datele neaşteptat de slabe sugerează că economia germană va înregistra o creştere redusă în primul trimestru, după ce abia a evitat o recesiune – definită ca două trimestre consecutive de contracţie – în a doua jumătate a anului trecut.
Referindu-se la un document al ministerului de finanţe, Handelsblatt a declarat că Berlinul şi-a redus prognoza de creştere internă din cauza unei economii mondiale slabe, a conflictelor comerciale globale şi factorilor politici, printre care Brexit şi finanţele întinse ale Italiei.
Guvernul german a redus deja aşteptările de creştere în ianuarie, ajungând la 1%, de la 1,8%.
Încetinirea economiei înseamnă că veniturile fiscale vor fi probabil mai mici decât se aştepta în acest an, ceea ce ar putea spori tensiunile în coaliţia de guvernământ a cancelarului Angelei Merkel, în ceea ce priveşte cheltuielile prioritare.