Acasă Stiri ExterneEuropa Producătorii de camioane riscă amenzi colosale

Producătorii de camioane riscă amenzi colosale

de A

camioaneProducătorii europeni de camioane, între care Daimler, Volvo, Iveco şi Renault, riscă cea mai mare amendă pentru fixarea preţurilor din istoria Uniunii Europene, posibil de peste 1,4 miliarde de euro, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Financial Times.

Amenda ar putea fi impusă în următoarele câteva săptămâni, în urma acuzaţiilor că producătorii au fixat preţurile şi s-au asociat pentru a întârzia introducerea unor noi echipamente pentru controlul emisiilor.

Conform reglementărilor UE, asocierile de tip cartel riscă amenzi de până la 10% din veniturile lor globale, astfel încât producătorii europeni de camioane ar putea plăti în total amenzi de 10,7 miliarde de euro, spun sursele citate.

Amenda ar putea fi anunţată în următoare săptămâni şi ar putea depăşi suma record de 1,4 miliarde de euro impusă unor companii în 2012 pentru fixarea preţurilor la tuburile pentru televizioare şi urmează investigării a şase producători de camioane, în perioada 1997-2011.

Între companii, DAF a alocat 945 milioane de dolari pentru acoperirea penalizărilor, în timp ce Daimler a pregătit 672 milioane de dolari, Iveco 500 de milioane de dolari, iar Volvo 444 milioane de dolari.

MAN, care a colaborat în cadrul investigaţiei, ar trebui să scape de amendă, în timp ce Scania, divizie a Volkswagen, nu a alocat fonduri pentru amendă.

Furnizorii de rulmenţi pentru automobile şi camioane au fost amendaţi în 2014 cu o sumă cumulată de 953 de milioane de euro.

din aceeasi categorie