Acasă Stiri InterneGaze Prima staţie de alimentare cu gaz natural comprimat, deschisă la Râmnicu Vâlcea

Prima staţie de alimentare cu gaz natural comprimat, deschisă la Râmnicu Vâlcea

de A

statie gaz comprimatAntares Group, un grup de companii cu acţionariat românesc, a inaugurat la Râmnicu Vâlcea prima staţie de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat (GNCV) din România, investiţia ridicându-se la 3,2 milioane de euro.

Maşinile pe gaz natural comprimat poluează cu până la 30% mai puţin şi sunt cu 50-70% mai silenţioase decât maşinile cu motor Diesel. O maşină alimentată cu gaz natural comprimat are o autonomie de până la 500 km şi este, în medie, cu 50% mai economică. La capitolul siguranţă, o astfel de maşină se situează pe primul loc datorită faptului că gazul natural comprimat este mai uşor decât aerul, nu este toxic şi se aprinde greu, diminuând considerabil riscul de accidente, spun oficialii grupului.

În investiţia totală au fost incluse achiziţionarea unei proprietăţi amplasate strategic în Râmnicu Vâlcea, aproape de o conductă de gaz natural, achiziţionarea a 20 de autobuze, care funcţionează cu GNCV şi construcţia staţiei propriu-zise.

”Antares pariază pe gazul natural ca şi combustibil al viitorului şi, având în vedere că GPL nu poate fi folosit la vehiculele cu motorizare diesel, acest business reprezintă o alternativă viabilă la combustibilii clasici, prin eficientizarea pe care o aduce economia de carburant. Am convingerea că, pe termen mediu, se vor dezvolta în România reţele de staţii de alimentare cu GNCV, crescând considerabil numărul de vehicule care folosesc acest carburant. Sunt sigur că, în perioada imediat următoare, va fi un interes major al montării pe vehicule, în special pentru transportatorii comerciali, a sistemelor duale cu combustibil mixt, prin injecţie de gaz natural în carburantul tradiţional, obţinându-se o economie considerabilă a costurilor cu combustibilul. Sistemele duale vor putea fi montate în reţeaua noastră de service”, a declarat Dumitru Becşenescu, preşedintele Antares Group.

Antares Group are în plan să continue să investească în acest domeniu pentru a crea o reţea naţională de 14 staţii GNCV, cel de-al doilea oraş vizat, după Râmnicu Vâlcea, fiind Bucureşti. Reţeaua va permite utilizatorilor să se deplaseze oriunde în ţară şi în Europa, cu atât mai mult cu cât toate ţările din Uniunea Europeană au deja reţele de staţii de GNCV.

România era, până acum, singura ţară din Uniunea Europeană care nu deţinea staţii de alimentare pentru maşinile care merg pe gaz natural comprimat, deşi există o directivă europeană care spune că, până în 2020, toate statele membre trebuie să aibă astfel de staţii în reţeaua naţională de drumuri, la fiecare 150 de km.

”Lipsa de apetit pentru investiţii în acest domeniu a fost justificată de trei factori: în primul rând, absenţa unei pieţe de desfacere, apoi costurile prea mari, în contextul în care o staţie costă aproximativ 500.000 de euro şi, nu în ultimul rând, până acum câteva luni, o legislaţie nedefinită în domeniu”, a mai declarat oficialul Antares Group.

În prezent sunt înregistrate peste 3.000 staţii de alimentare cu GNCV, cele mai multe în Italia şi Germania, iar din 2 decembrie 2015 figurează şi România cu staţia din Râmnicu Vâlcea. Încă din 2014, pe site-ul cngeurope.com erau informaţii despre 1.147.000 de autovehicule pe GNCV în ţările Uniunii Europene şi un total de aproape 1,9 milioane în toată Europa. De atunci, ritmul de creştere a fost de 16,6%, numai în primul trimestru din 2015 fiind înmatriculate 63.314 de noi autovehicule pe GNCV, faţă de 54.285 de autovehicule în aceeaşi perioadă din 2014.

Antares Group a fost înfiinţat în anul 1994 şi are sediul central în Râmnicu Vâlcea. Din grup fac parte 10 companii, cu aproximativ 600 de angajaţi, care desfăşoară activităţi precum transport, service auto, turism, construcţii, prelucrare şi comercializare de produse petroliere.

din aceeasi categorie