Acasă Analize Prima reglementare a ANRE potrivit OUG 114/2018 începe şi cu prima “nebuloasă”

Prima reglementare a ANRE potrivit OUG 114/2018 începe şi cu prima “nebuloasă”

de M G

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat draftul primului ordin care transpune în legislaţia secundară prevederile OUG 114/2018, cea privind contribuţia bănească de 2% din cifra de afaceri a companiilor energetice. Prima reglementare – prima “nebuloasă”: Ordonanţa a fost aprobată şi publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul anului 2018. Nici OUG, nici ordinul ANRE nu precizează din ce an încep “socotelile” pentru cifra de afaceri. Cum nu se precizează expres, iar OUG a fost publicată în 2018, cel mai probabil companiilor vor trebui să plătească cele două procente atât pentru anul 2017, cât şi pentru 2018. Ceea ce le va duce pe multe direct în faliment! Sperăm ca ANRE să fie mult mai exactă în exprimare şi să nu lovească în companiile energetice mai mult decât a facut-o OUG 114/2018!

Proiectul de Ordin al ANRE prevede că “titularii licențelor acordate de ANRE în domeniul energiei electrice și/sau al gazelor naturale au obligația de a plăti anual ANRE o contribuție bănească egală cu 2% din cifra de afaceri realizată în anul precedent din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate”. Fără a preciza expres anul din care începe aplicarea contribuţiei.

Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 prevede că “contribuția bănească percepută de la titularii de licențe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice și termice în cogenerare pentru componenta energia electrică, al gazelor naturale este egală cu 2% din cifra de afaceri realizată de aceștia din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate de ANRE, cifră de afaceri calculată conform reglementărilor ANRE aprobate prin ordin al președintelui ANRE cu avizul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză”. Cum nu se precizează expres anul din care începe aplicarea taxei, se poate presupune că începe din anul în care a intrat în vigoare OUG 114, adică din anul 2018!

În schimb, ANRE precizează clar ce se întâmplă cu producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare, pentru că, încă din titlu, se arată: “CONTRIBUȚIA BĂNEASCĂ percepută anual de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei de la operatorii economici care desfașoară activități în domeniul energiei electrice şi termice, în anul 2019”!

Un astfel de producător “achită ANRE o contribuție bănească în valoare de 0,1% din cifra de afaceri pe care acesta a estimat că o va realiza în anul 2019 din desfăşurarea activităților ce fac obiectul licenței acordate. Pentru titularul de licenţă din domeniul energiei electrice şi termice în cogenerare, cifra de afaceri estimată va avea în vedere doar componenta de energie termică”. Pentru energia electrică, taxa este de 2%.

Ordinul ANRE prevede şi că “titularul de licență din domeniul energiei electrice sau domeniul energiei electrice și termice în cogenerare care a obținut licența în anul curent achită ANRE o contribuție bănească în valoare de 2% din cifra de afaceri pe care acesta a estimat că o va realiza, prin prestarea activităților ce fac obiectul licenței acordate, în anul acordării acesteia”. Ceea ce înseamnă că Romgaz nu prea mai are nicio motivaţie să finalizeze termocentrala de la Iernut mai repede! Şi nici Hidroelectrica să mai dea în folosinţă hidrocentrale! Ca să nu plătească!

Aceeaşi taxă de 2% trebuie plătită şi de către operatorii economici străini, cu sediul social într-unul din statele membre ale Uniunii Europene, dar doar pentru activitatea pe care o au în România. Aceştia sunt, în cea mai mare parte, traderi de energie şi gaze naturale. De asemenea, dacă o companie energetică preia o altă companie din domeniu, va trebui să plătească taxa şi pentru compania preluată.

Singura salvare a furnizorilor: plata doar pe cifra de afaceri pentru activitatea prestată

Există, totuşi, o şansă pentru furnizorii de energie: să plătească taxa de 2% doar pentru activitatea pe care o realizează cu adevărat! Potrivit legii 123/2012, furnizarea de energie electrică este “activitatea de vânzare de energie electrică către clienți, precum și alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum aflate în proprietatea furnizorului”.

În prezent, pentru a uşura “viaţa” consumatorilor, furnizorii colectează, în factură, şi tarifele de transport, distribuţie, servicii de sistem, bonusul de cogenerare, certificatele verzi, TVA-ul, accizele etc. Banii sunt apoi transferaţi către producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare, către producătorii de energie verde, către distribuitori, trasportator (Transelectrica), Ministerul Finanţelor etc.

Anexa 1 la Ordinul ANRE, care detaliază declaraţia privind cifra de afaceri, face referire doar la “Activitatea de furnizare a energiei electrice/Activitatea traderului de energie electrică” pentru determinarea cifrei de afaceri! Ceea ce este corect! Adică taxa de 2% se aplică doar la cifra de afaceri a furnizorilor pentru activitatea de bază, fără tarifele de transport, distribuţie etc.

De altfel, Ordinul ANRE prevede că “cifra de afaceri a operatorilor pieţelor centralizate NU include veniturile din tranzacţiile de vânzare-cumpărare de energie electrică/gaze naturale pentru pieţele în care operatorul pieţei centralizate are rol de contraparte” şi nici ”veniturile din tranzacţiile de energie electrică/gaze naturale ale furnizorilor de energie electrică/gaze naturale ce au rolul de intermediari pentru piaţa cu negociere dublă continuă”.

Astfel, furnizorii plătesc doar pentru ceea ce fac! Declaraţia trebuie depusă la ANRE până pe 20 februarie, iar, dacă suma este prea mare, banii din taxa de 2% se pot plăti trimestrial.

din aceeasi categorie

1 comentariu

Marian ianuarie 16, 2019 - 6:00 pm

Unde este definita cifrei de afaceri pentru societati de producere a energiei electrice in cogenerare aflate in insolventa,in reglemetariel MFP sau acte normtive ?are competente ANRE sa reglemeteze situatii contabile ? in rest se poate orice,actele emise de ANRE le intelg numai ei, oricum se duc banii unde trebuie , ca personalul de la ANRE pentru munca prestata sunt foarte prost platiti.

Comments are closed.