Acasă Economie Prima Casă în cooperativă

Prima Casă în cooperativă

de GM

Programul „Prima Casă” va avea alocat în acest an un plafon total de garantare de 700 milioane de euro, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

 Reamintim, acest program, prin care statul garantează creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, a fost introdus de Guvern la mijlocul anului trecut, iar limita plafonului de garantare a fost de un miliard euro. Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro, cu o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Premierul Emil Boc a anunţat miercuri că limita garanţiilor guvernamentale stabilită prin programul „Prima Casă” va fi menţinută la 60.000 euro pentru locuinţe deja finalizate, dar va fi majorată la 70.000-75.000 euro pentru case care urmează să fie construite, pentru imobile noi urmând să fie majorat şi plafonul total al garanţiilor.

Ministerul Finanţelor intenţionează să extindă programul pentru mai multe persoane fizice care se asociază în vederea construcţiei de locuinţe. În acest fel se creează posibilitatea extinderii plafonului de garantare oferit de stat, a explicat Vlădescu. „Vom încerca să stimulăm construcţia de locuinţe noi, în primul rând printr-o nouă formulă. Cei care se asociază vor beneficia de un plafon de garantare mai mare”, a spus Sebastian Vlădescu. „Încercăm să susţinem cetăţenii care vor să construiască. Existau, pe vremuri, în România, celebrele plombe, grupuri de oameni care îşi construiau un bloculeţ într-o anumita zonă (…) Că vor fi 10 sau 25 de oameni care se asociază, va fi decizia lor”, a precizat Vlădescu. În cazul asocierilor a mai multor persoane pentru construirea de locuinţe noi, plafonul de garantare va fi la 75.000 de euro pentru fiecare persoană, în timp ce pentru indivizi va fi de 70.000 euro, a precizat ministrul. El a afirmat că, pentru locuinţele vechi, plafonul garantat e posibil să rămână la 60.000 euro.

Vlădescu a declarat că Guvernul nu poate acorda garanţii de stat constructorilor sau dezvoltatorilor, pentru că acestea ar fi considerate ajutoare de stat: „Fiind o schemă dedicată indivizilor, suntem acoperiţi şi nu va exista nicio întârziere în program”, a spus Vlădescu. Prin aprobarea acestui program, „sectorul bancar va putea susţine construcţia de locuinţe”, a precizat ministrul Finantelor.

Modificările urmează să fie adoptate săptămâna viitoare de Guvern.

 Mlădiţele lui Vlădescu

 Pe de altă parte, Sebastian Vlădescu a încercat, în conferinţa de presă de joi, să transmită un mesaj de optimism în privinţa situaţiei economice a României: „Poate în economie nu e primavara pe care ne-am dorit-o, e o iarnă care, în niciun caz, nu e atât de rea precum cea de afară. Cred că mlădiţele primăverii vor răsări şi în economia românească, chiar din acest an” (…). România nu se duce de râpă, în România nu este prăpăd”, a spus el, adăugând că românii au trecut de faza de „optimism exagerat” specifică perioadei de creştere economică, la un „pesimism exagerat”. Ministrul Finanţelor a subliniat, însă, că „niciodată Ministrul Finanţelor nu va scoate România din criză”, ci cetăţenii români.

din aceeasi categorie