Acasă Analize Prevederile OUG 114/2018 ce afectează sectorul energetic ar trebui abrogate în sesiunea extraordinară a Parlamentului

Prevederile OUG 114/2018 ce afectează sectorul energetic ar trebui abrogate în sesiunea extraordinară a Parlamentului

de M G

“Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) salută inițiativa Parlamentului României de modificare a OUG 114/2018 și solicită în continuare abrogarea de către Parlamentul României, în actuala sesiune extraordinară, a prețurilor reglementate la producătorii de gaze naturale și eliminarea taxei de 2% pe care companiile din domeniul energetic sunt obligate să o plătească Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE)”, se arată într-un comunicat al FPPG.

Potrivit reprezentanţilor federaţiei, măsurile prevăzute în Ordonanță au condus la apariția unor erori ce au provocat distorsionarea și stoparea procesului de liberalizare a pieței de energie. De altfel, FPPG pune la dispoziția autorităților studiul companiei de consultanţă Emerton, care propune o foaie de parcurs pentru asigurarea securității aprovizionării, accesibilității financiare și competitivității gazelor naturale în România.

“Federația Patronală de Petrol și Gaze a promovat în ultimele luni dialogul între producătorii de gaze, distribuitorii și furnizorii de gaze și instituțiile statului, pentru a ajunge la cea mai bună soluție în care facturile clienților casnici să fie rezonabile și totodată piața gazelor să se dezvolte în continuare liberă și concurențial. Asigurarea unei protecții solide și sustenabile pentru consumatorii vulnerabili de energie este un element esențial pentru liberalizarea pieței cu amănuntul pentru clienți casnici, care permite întregii populații să își satisfacă nevoile energetice la un cost accesibil. Experții Emerton propun, în studiul sus amintit, mecanisme de protejarea a consumatorilor vulnerabili, care pot fi implementate în piața din România”, susține Daniel Apostol, director Relații Externe în cadrul FPPG.

Reprezentanţii federaţiei susţin că, în ciuda unor progrese substanțiale pe calea liberalizării pieței gazelor din ultimii ani și până la sfârșitul anului 2018, evoluția sectorului de gazelor naturale din România către o piață matură și atractivă este îngreunată de obstacole majore, cum ar fi lichiditatea redusă de pe piața angro a gazelor, care nu încurajează investițiile în producția de gaze sau concurența pe piața cu amănuntul; lipsa de transparență și predictibilitate în ceea ce privește reglementările și mecanismele care funcționează în piață, limitând atractivitatea segmentului pentru posibilii noi actori pe piață; lipsa unei scheme eficiente de protejare a consumatorilor de energie vulnerabili.

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) este persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial, neguvernamentală, autonomă, independentă față de autoritățile publice, fără caracter politic; este reprezentativă la nivelului sectorului de activitate ”Energie, Petrol și gaze și minerit energetic”. FPPG a susținut constant principiile stabilității, predictibilității și competitivității cadrului legislativ aplicabil domeniul energetic din România, precum și responsabilitatea companiilor din sector în ceea ce privește siguranța, sănătatea și securitatea operațiunilor și a personalului. FPPG este membru fondator al Confederației Patronale Concordia, singura confederație patronală românească afiliată la IOE (International Organization of Employers).

din aceeasi categorie