Acasă OFF THE RECORD Preţuri negative la electricitate  

Preţuri negative la electricitate  

de GM

bec electricSpecialiştii ANRE caută soluţii prin care preţul energiei electrice, în special pe piaţa spot – PZU, să poată fi negativ.

Mai ales noaptea, în perioadele în care bate vântul, eolienele ajung să acopere şi 30% din consumul de electricitate. Pe de altă parte, ziua, fotovoltaicele primesc 4 certificate verzi. Totuşi, certificatele se emit pentru fiecare MWh produs şi livrat în sistemul energetic naţional. Deja s-a ajuns ca electricitatea să se vândă cu 0,1 lei/MWh, preţul minim permis de legislaţia în vigoare.

În aceste condiţii, pentru a putea fi siguri că vor primi certificatele verzi, unii producători sunt dispuşi să acorde consumatorilor o parte din valoarea certificatelor verzi, astfel încât preţul energiei electrice devine negativ.

În prezent, un certificat se vinde cu circa 130 lei, la care se adaugă preţul energiei electrice, 0,1 lei/MWh, în total 130,1 lei.

Unii producători din surse regenerabile sunt dispuşi să vândă, în total, cu, de exemplu, 120 lei megawatt-ul. Cum preţul certificatului verde nu poate coborî sub 27 euro (circa 130 lei), înseamnă că, de fapt, energia s-ar vinde cu – (minus) 10 lei/MWh.

Dar, deocamdată, nu este posibil, legea interzicând astfel de tranzacţii. De aceea, ANRE caută modalităţi de tranzacţionare a energiei electrice la preţuri negative!

din aceeasi categorie