Acasă Analize Prețul curentului electric ”scoate peri albi” autorităților spaniole. La noi, autoritățile sunt ”zen”

Prețul curentului electric ”scoate peri albi” autorităților spaniole. La noi, autoritățile sunt ”zen”

de M G

Preţul energiei electrice a atins luni, 9 august, un nou nivel record în Spania, după o serie de luni de zile cu o tendinţă ascendentă de neoprit, ceea ce s-a repercutat în inflaţie şi în costurile de producţie, într-un moment în care ţara începe să iasă din puternicul regres economic provocat de pandemia de Covid-19, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres. Potrivit noilor date, marți, 10 august, s-a atins un nou record în Spania, de 111,88 euro/MWh. România, de săptămâni întregi, ”se bate” pentru primul loc în Europa în ceea ce privește cel mai mare preț la energie. L-am ”cucerit” pe 6 august, când prețul mediu pe piața spot din România a ajuns la 161,28 euro/MWh! Pentru 10 august, prețul este de 138,94 euro/MWh, al doilea cel mai mare din Europa. Suntem întrecuți doar de greci, cu un preț de 139,74 euro/MWh. Dacă spaniolii caută soluții pentru a tempera influența prețurilor la curentul electric în costurile celorlalte bunuri și servicii, precum și în factura populației, în România autoritățile sunt ”zen”! Practic, nu fac nimic!

Preţul mediu pe piaţa angro, care determină o bună parte din factura la electricitate, a atins luni nivelul maxim istoric de 106,74 euro (circa 125 de dolari)/MWh şi este aproape triplu faţă de cel din a doua zi de luni din august 2020, conform datelor Operatorului Pieţei Iberice de Electricitate (OMIE). Anteriorul record fusese înregistrat pe 20 iulie, când media a fost de 106,57 euro/MWh. Până în prezent, luna iulie a fost „cea mai scumpă” din istorie, cu o medie de 92,4 euro/MWh. Totuși, pe 10 august, Spania atinge un nou preț – record: 111,88 euro/MWh.

Creşterea preţului la electricitate pe piaţa angro a suscitat o dezbatere privind funcţionarea acestei pieţe, deoarece sursele cele mai ieftine percep acelaşi preţ ca şi cele mai scumpe  şi este un motiv de confruntări politice, în contextul în care opoziţia conservatoare acuză Guvernul că nu face nimic pentru a o frâna, mai scrie EFE.

Organizaţia consumatorilor Facua a solicitat luni să fie demarate deîndată „măsurile pentru frânarea speculaţiilor la fixarea tarifelor la electricitate”.

Executivul, condus de socialistul Pedro Sanchez, a aprobat deja o reducere a taxei pe valoare adăugată de la 21 % la 10 % la factura la energie electrică şi suspendarea temporară, în trimestrul al treilea, a impozitului pe producţia de electricitate (7 %), însă preţul rămâne la niveluri neobişnuit de ridicate.

Preţul curentului electric pe piaţa angro, unde producătorii de electricitate vin cu ofertele pentru ziua următoare şi îşi stabilesc preţurile pentru fiecare oră (n.r. – echivalentul PZU din România), are o pondere de 24% în factura la energie electrică a consumatorilor care au tarif reglementat, care sunt peste 10 milioane în Spania. Alţi 17 milioane au încheiat un contract cu preţ fix pe tot anul, astfel încât nu sunt afectaţi de aceste scumpiri sau ieftiniri.

În România, scumpirile nu se vor regăsi în totalitate în facturi

Scumpirile recente de pe pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale din țara noastră nu se vor regăsi în totalitate şi în facturile populaţiei şi, în plus, aceste scumpiri ar trebui să fie un motiv pentru români să facă o alegere pe piaţa concurenţială, pentru că acolo preţul este mult mai mic, a declarat, recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Nu se vor regăsi în totalitate pentru că sunt şi furnizori care şi-au încheiat anul trecut contractele şi, pe piaţa contractelor la termen, preţul a fost acelaşi. Evident că nu şi-au încheiat pe toată cantitatea şi evident, neîncheind pe toată cantitatea, diferenţa o cumpără de pe piaţa zilei următoare (n.r. – PZU), unde se întâmplă aceste scumpiri. Şi mai este un lucru. Acum este caniculă afară şi nu bate vântul. Înseamnă că nu avem energie eoliană, care poate fi mai ieftină şi poate tempera piaţa. Eu mă uit în fiecare zi şi am informările de la Transelectrica.(…) E adevărat că avem energie fotovoltaică, dar nu avem mare energie eoliană care ar putea să facă presiune pe preţ”, e explicat ministrul Energiei într-o emisiune la Prima TV.

Virgil Popescu a dat drept exemplu cazul primilor trei furnizori de pe comparatorul de preţuri al ANRE, dintre care unul este compania Hidroelectrica, deţinută de Ministerul Energiei, iar ceilalţi sunt furnizori privaţi. Aceştia „nu au scumpit preţul nici astăzi pentru contractele pe care oamenii şi le încheie pe un an de zile”, a subliniat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, scumpirile de pe piaţa angro ar trebui să îi stimuleze pe români să se mute pe piaţa concurenţială unde preţul este mult mai mic. „Dacă aştepţi… şi nu te muţi din piaţa reglementată, stai în piaţa serviciului universal, care am observat că a devenit foarte scumpă, mai scumpă ca până acum. Ea este o piaţă în care furnizorii licitează la ANRE un preţ şi s-a dus foarte sus preţul. Practic, ar trebui să îi stimuleze pe români, în această perioadă, să se mute, să facă o alegere odată pe piaţa concurenţială pentru că acolo preţul este mult mai mic”, a apreciat ministrul Energiei.

Asociația Energia Inteligentă cere Plan de Măsuri de Urgență Energetică

Asociația Energia Inteligentă a prezentat în repetate rânduri pericolul iminenței creșterii prețului la toate formele de energie și a solicitat măsuri care să elimine atât abuzul unor furnizori asupra consumatorilor, cât și politici publice care să prevină/diminueze creșterea prețului la energie.

Având în vedere că s-a depășit limita de suportabilitate la nivelul multor consumatorii casnici, dar mai ales a celor noncasnici (care va fi percepută în lunile următoare), Asociația Energia Inteligentă consideră necesară realizarea unui Plan de Măsuri de Urgență Energetică, astfel încât toți consumatorii și toate familiile să poată face faţă acestei situaţii grave cu care ne confruntăm, se arată într-o analiză a Asociației.

În anul 2020 se aproba Gas Release Program (GRP), care a adus în România un preț la gaze cu minim 5% sub prețul gazelor din Europa de est (tranzacționate pe Bursa de la Viena), începând cu luna iunie 2020. Astfel, unii furnizorii au înțeles că acest program le oferă posibilitatea de a face un profit considerabil și au achiziționat gaze naturale din România și le-au exportat în țări în care se aplică prețul de la Viena (Ungaria, Austria). Astfel, în România această măsură a fost una din cele care a determinat creșterea importurilor de gaze. Mai mult, gazele exportate s-au achiziționat pe bază de contracte anuale, adică la prețurile stabilite anul trecut, cu livrare pentru anul 2021, în timp ce importurile sunt achiziționate SPOT, în funcție de cererea imediată, la prețuri mai mari.

Alături de această situație regăsim și SWAP-urile care se derulează în România și care presupun livări virtuale, dar care creează impact în prețurile de pe piața românească.

În această vară, cantitățile puse pe piață au fost cantități mici, fapt ce a ”simulat” o continuă discrepanță între cerere și ofertă. Această situație se prelungește aparent inexplicabil de 3 luni, dar nu orice luni, ci luni de vară. Este o altă cauză care a determinat creșterea prețului la gazele tranzacționate pe bursă. Având în vedere că nu toate gazele sunt tranzacționate pe bursă, foarte important, în România este existența în piață a informațiilor privind prețurile medii ale gazelor naturale tranzacționate. ANRE, care are obligația de a realiza un raport privind prețurile medii de tranzacționare a gazelor, publică rapoartele cu întârziere de 4-5 luni, fapt care a contribuit esențial în această vară la crearea unei panici pe piața gazelor naturale, esențială pentru creșterea prețului gazelor naturale.

În anul 2021, prețul final mediu al gazelor a crescut cu circa 60% față de anul 2020, iar prețul final mediu al energiei electrice a crescut cu circa 25% față de anul 2020. Urmează ca, în curând, să fie anunțate creșterile de preț la energie termică, care depinde de păstrarea nivelului subvențiilor, dar care, probabil, nu vor fi mai mici de 20%.

Guvernul trebuie să intervină urgent

Având în vedere tendințele menținerii creșterii prețului la gaze naturale și energie electrică cel puțin până în primăvara 2022, considerăm că se impune, ca primă măsură, intervenția urgentă a Guvernului, prin măsuri de scurtă durată, care vor face preţurile la gaze, energie termică, lemne de foc și electricitate să fie mai accesibile pe termen scurt, astfel încât toți consumatorii și toate familiile să poată face faţă acestei situaţii.

Asociația Energia Inteligentă solicită Guvernului elaborarea unui Plan de Măsuri de Urgență Energetică, unde ca primă măsură solicităm eliminarea/diminuarea TVA – ului aplicat gazelor naturale, energiei electrice, energiei termice și lemnului de foc pentru perioada octombrie 2021 – aprilie 2022.

O astfel de măsură ar reduce impactul creșterii prețurilor medii la gaze de la circa 60% la circa 46% la gaze și de la circa 25% la circa 12% pentru energia  electrică.

Planul de Măsuri de Urgență Energetică trebuie să mai cuprindă cel puțin: elaborarea în regim de urgență a Legii antisărăcie energetică și a consumatorului vulnerabil, care să prezinte măsuri concrete de reducere a sărăciei energetice și ajutorarea consumatorilor vulnerabili, cu intrarea în vigoare de la 1 octombrie 2021; suspendarea temporară a programului Gas Release Program; modificarea legii de funcționare a ANRE, prin obligarea acesteia să elaboreze rapoarte privind prețul mediu al gazelor naturale și energiei electrice săptămânal, bilunar, lunar, cu publicarea acestora în maxim 3 zile de la încheierea perioadei; demararea în regim de urgență a unor controale privind verificarea unor eventuale practici necorespunzătoare pe piața de gaze și electricitate.

Aceste măsuri au scopul de a reduce impactul prețului diferitelor forme de energie asupra consumatorilor și poate aduce o diminuare a inflației, dar și a scumpirilor în lanț determinate de creșterile uriașe ale prețurilor la utilități, contribuind la îmbunătățirea nivelului de trai al românilor, se mai arată în analiza Asociației Energia Inteligentă.

din aceeasi categorie