Acasă Economie Premieră la Cluj: Primul concert alimentat 100% direct cu energie solară

Premieră la Cluj: Primul concert alimentat 100% direct cu energie solară

de A

Tehnologia există deja pentru alimentarea cu energie solară a evenimentelor, iar în cel mult 2 ani tot mai multe festivalurile și concertele de amploare din România pot fi alimentate exclusiv cu energie produsă de sisteme fotovoltaice, reducând considerabil cheltuielile de organizare a evenimentului, potrivit specialiștilor Livoltek.

 România marchează un moment istoric în tranziția către evenimente sustenabile: pe 25 mai, la Cluj are loc primul concert în care întreaga scenă este alimentată exclusiv cu energie produsă de un sistem fotovoltaic. Soluția tehnologică inovatoare este furnizată de Livoltek, companie specializată în echipamente pentru energie regenerabilă, parte din grupul internațional Hexing. Potrivit acesteia, industria festivalurilor din România are potențialul ca, în cel mult 2 ani, să organizeze evenimente de durată lungă alimentate integral cu energie provenită din propria infrastructură de sisteme fotovoltaice.

Concertul este susținut de trupa Arhivers și are loc duminică, 25 mai, de la ora 17:30, în cadrul evenimentului Cluj Folk Fest (23-25 mai), cel mai mare festival de folk din regiune, organizat la Cluj-Napoca. Concertul este alimentat cu energia produsă în ziua respectivă, cu ajutorul unui sistem fotovoltaic hibrid, montat lângă scenă, format din panouri fotovoltaice de 435 W, invertor LIVOLTEK Hibrid 3PH de 15 KW care transformă curentul continuu de la panouri solare în curent alternativ pentru instrumentele muzicale, și o baterie LIVOLTEK high voltage de 20 kWh pentru stocarea energiei.

În timpul concertului cu o durată de aproximativ o oră vor fi consumați 12 KWh, echivalentul consumului mediu de energie pentru 3 zile într-o gospodărie. Întregul sistem fotovoltaic este asigurat de compania de energie regenerabilă LIVOLTEK din Timișoara, iar montajul și supravegherea bunei funcționări a sistemului este asigurată de compania Ago Proiect Engineering din Cluj-Napoca, partener zonal și distribuitor Hexing Technologies Europe.

„În ultimii ani, au existat mai multe inițiative lăudabile de integrare a energiei regenerabile în cadrul unor evenimente din România, însă acesta este primul moment în care o scenă de concert este alimentată direct cu energie de la soare, produsă de un sistem fotovoltaic. Împreună, prin orice tip de inițiativă verde, acționăm în favoarea tuturor. Concertul de duminică de la Cluj, alimentat cu energie regenerabilă, este un moment special pentru România – o dovadă clară că tranziția energetică nu mai este o tendință, ci o realitate. Soluțiile fotovoltaice devin tot mai accesibile și tot mai des întâlnite în țară, iar acum vedem cum ele pătrund și într-un domeniu aparent neașteptat: industria divertismentului”, declară Răzvan Iordache, Coordonator Marketing & Comunicare în cadrul Hexing Technologies Europe.

Pe scena alimentată cu energie de la o centrală fotovoltaică va concerta trupa românească de folk și pop-rock Arhivers, cu o ascensiune remarcabilă în ultimii ani. Întreaga infrastructură de sunet, lumini și echipamente de scenă este susținută energetic de un sistem fotovoltaic, care funcționează independent de rețeaua națională.

„Suntem onorați să contribuim la un viitor mai curat și sustenabil. Faptul că muzica noastră răsună alimentată de energie verde este o dovadă că arta și tehnologia pot merge mână în mână pentru un bine comun. La concertul nostru din 25 mai folosim 6 instrumente muzicale și echipamente electrice – chitară solo, chitară bas, chitară acustică, clape, tobe, precum și microfoane, lumini, mixer – toate alimentate exclusiv din surse regenerabile. Ne bucurăm să fim parte din această schimbare și sperăm ca exemplul de azi să inspire și alți artiști, organizatori și comunități să adopte soluții prietenoase cu mediul. Credem că viitorul aparține celor care creează cu sens, iar, pentru noi, fiecare acord cântat cu respect față de natură are o valoare dublă”, spun artiștii trupei Arhivers.

România face pași importanți către un viitor sustenabil în industria divertismentului. Potrivit specialiștilor Livoltek, companie din domeniul energiei regenerabile, în următorii 2 ani, tot mai multe festivaluri și concerte de amploare din țară pot fi alimentate în totalitate cu energie curată, produsă de sisteme fotovoltaice moderne.

„Prin acest concert al trupei Arhivers, alimentat 100% cu energie produsă de un sistem fotovoltaic, arătăm că energia regenerabilă poate transforma și modela inclusiv lumea concertelor live și a festivalurilor. Este doar primul pas într-un proces de inovare care va continua și suntem convinși că cererea pentru astfel de soluții va crește în anii următori, pe măsură ce organizatorii devin tot mai atenți la sustenabilitate și eficiență energetică. De altfel, avem deja echipamentele necesare pentru alimentarea cu energie regenerabilă a evenimentelor, tehnologia există deja pentru alimentarea cu energie solară a concertelor, iar în cel mult 2 ani evenimentele majore, cum sunt festivalurile, din România pot fi alimentate complet cu energie produsă de sisteme fotovoltaice. Această tranziție nu este doar o promisiune ecologică, ci și o soluție economică viabilă: folosirea energiei solare reduce semnificativ costurile de alimentare cu electricitatea, contribuind la organizarea de evenimente mai eficiente, mai prietenoase cu mediul și mai sustenabile pe termen lung”, explică Răzvan Iordache, coordonator marketing & comunicare în cadrul Hexing Technologies Europe.

Trupa Arhivers, care susține primul concert pe o scenă alimentată 100% cu energie de la un sistem fotovoltaic, este o formație muzicală din România, originară din Beclean, formată din Alex Czirai – voce și chitară, Claudiu Timoce – voce, Claudia Timoce – voce, Mihai Nedelea – chitară solo, Cosmin Marcu – chitară bas, Soso Beldean – clape, Jerry Zsolt – tobe și percuții. În spatele scenei, echipa este completată de Florin Șipoș (sunet și tehnic) și Aretina (text și compoziție). Trupa combină influențe de folk, pop-rock și balade emoționale, abordând teme precum iubirea, viața și introspecția umană.

Înființată în mai 2024, Arhivers a câștigat rapid recunoaștere pe scena muzicii folk și pop-rock. Un moment definitoriu pentru Arhivers a fost câștigarea Marelui Premiu la Cluj Folk Fest, ediția a 4-a, în iunie 2024, cu piesa originală „Muntele Vrăjit”. Această realizare a evidențiat talentul și potențialul trupei pe scena muzicală românească.

Ajuns la cea de-a cincea ediție, Cluj Folk Fest este un festival anual dedicat muzicii folk, desfășurat în Cluj-Napoca, în perioada 23–25 mai 2025. În cadrul festivalului au loc trei seri tematice care sărbătoresc diversitatea muzicii folk: folkul alternativ, folk clasic, folk experience. Vor concerta: Alexandru Andrieș, White Mahala, Luna Amară (acustic), Țapinarii, Sarmalele Reci (acustic), Cătălin Stepa, Cristi Dumitrașcu & Planul B, Dan Vană, Nicu Zotta, CALEnDAR, Cosmin Vaman & Alexandra Andrei, Vlad Pârău, Alma Lorena, Arhivers.

Biletele de o zi (90 lei) și abonamentele (180 lei) pot fi achiziționate online prin intermediul platformei Ambilet.ro sau la intrare la eveniment (110 lei biletul de o zi, 250 lei abonamentul). Copiii cu vârsta de până la 12 ani, însoțiți de adulți, au acces gratuit. Persoanele cu dizabilități pot beneficia de intrare liberă pe baza unui act doveditor (copie certificat care atestă gradul de dizabilitate).

Înainte de începerea festivalului, are loc Tabăra Folk by Cluj Folk Fest, care se desfășoară în Cluj-Napoca între 20 și 23 mai 2025, unde tinerii folkiști sunt invitați să lucreze alături de alți artiști și mentori într-un mediu care să îi stimuleze să-și transforme pasiunea pentru muzica folk în carieră. Cursurile și atelierele de management al carierei artistice oferă cunoștințe și instrumente practice pentru gestionarea și promovarea propriei cariere în industria muzicală.

În cadrul taberei, Tihamer Rakosi – business development manager și Răzvan Iordache – coordonator marketing și comunicare la Hexing Europe vor susține un workshop aplicat despre vânzari și promovare dedicat tinerilor artiști care își doresc să își dezvolte o carieră în industria muzicală.

Livoltek, parte a grupului Hexing, este un producător global de invertoare recunoscute la nivel internațional pentru fiabilitate și design atractiv, baterii de stocare eficiente și sigure, EV chargere compatibile cu orice tip de autoturism electric și alte soluții de management al energiei regenerabile. Cu operațiuni în peste 90 de țări, compania își concentrează eforturile pe dezvoltarea sustenabilă a infrastructurii energetice prin tehnologii moderne, produse fiabile și echipe locale dedicate. În România, LIVOLTEK înregistrează una dintre cele mai rapide ascensiuni din industrie, fiind apreciat pentru fiabilitate, suport tehnic solid în limba română și soluții adaptate nevoilor reale ale pieței. Brandul este prezent în România prin Hexing Europe, parte a Hexing Group, compania care coordonează activitatea regională și care deține o fabrică de smart metering în Timișoara. Planurile de extindere includ dezvoltarea de noi linii de producție și servicii locale dedicate pieței europene.

din aceeasi categorie