Acasă EconomieBanci & Asigurari Piraeus Bank vinde credite neperformante de 50 milioane euro

Piraeus Bank vinde credite neperformante de 50 milioane euro

de A

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, APS Delta, Balbec Capital şi IFC vor investi împreună într-un portofoliu de credite neperformante, în valoare de 50 de milioane de euro, al celui mai mare grup bancar elen, Piraeus Bank, a anunţat BERD, transmite Reuters.

Recent, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Piraeus a demarat un proiect, intitulat Arctos, care implică vânzarea unor credite de consum neperformante şi a unor carduri de credit, echivalentul unor creanţe în valoare totală de 2,24 miliarde de euro (2,61 miliarde de dolari). „Negocierile sunt în faza finală, fiind trei cumpărători pe lista scurtă – APS Holdings, Intrum şi EOS”, susţin sursele.

Balbec Capital este o firmă de investiţii private cu expertiză în investiţiile alternative de credit. Până acum a investit peste trei miliarde de dolari în 16 ţări.

ASP este activă în domeniul portofoliilor de credite neperformante, având sucursale regionale.

IFC – organizaţie-soră a Băncii Mondiale şi membră a Grupului Băncii Mondiale – este cea mai mare instituţie internaţională de dezvoltare axată pe sectorul privat din pieţele emergente.

Creditele neperformante au ajuns la un nivel de aproximativ 92,4 miliarde de euro la finele lunii martie, ceea ce reprezintă aproximativ 48,5% din totalul creditelor bancare din Grecia. Expuneri mai mari se regăsesc în rândul creditelor de consum (53%) şi în rândul companiilor mici şi mijlocii (59%).

Băncile au ajuns la un acord cu autorităţile de reglementare pentru reducerea nivelului NPL la 64,6 miliarde de euro, până la sfârşitul lui 2019.

Rata creditelor neperformante la marile bănci din Grecia, inclusiv Piraeus, se ridica la 47,6% la 30 iunie, faţă de media de 4,5% din Europa.

BERD a apreciat că tranzacţia va sprijini stabilitatea sectorului bancar elen şi va ajuta la reducerea expunerii la credite neperformante.

BERD a început să investească în Grecia din 2015, pentru a sprijini redresarea ţării în urma crizei datoriilor. Până acum a investit peste două miliarde de euro în mai mult de 40 de proiecte.

Săptămâna aceasta, BERD, alături de Waterfall Asset Management şi B2Holding, a investit într-un portofoliu de credite neperformante al grupului bancar elen Alpha Bank.

În iulie, Piraeus Bank a finalizat procesul de vânzare a subsidiarei din România către J.C. Flowers & Co., în urma primirii avizului favorabil din partea Băncii Naţionale a României.

Cu sediul în Bucureşti, Piraeus Bank România oferă o serie largă de produse şi servicii pentru clienţi locali şi internaţionali, incluzând activităţi de retail, pentru IMM-uri şi corporate banking. PBR operează prin 99 de unităţi bancare, angajează 1300 de specialişti şi are aproximativ 150.000 de clienţi activi.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top. Până în prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro în ţară în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 milioane de euro în România. Din această finanţare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani.

din aceeasi categorie