Acasă OFF THE RECORD Pilonii de pensii din România

Pilonii de pensii din România

de Cos
Sistemul de pensii românesc este structurat în trei piloni. Fiecare dintre aceștia are câte o anumită particularitate.

Pilonul I de pensii  – pensia de stat  – are la baza remunerația clasică utilizată de generaţii. Pilonul II  – aduce venit suplimentar, pentru ca în fapt reprezintă o pensie privată. Pilonul III generează încasări produse prin economisirea pe termen lung, acesta poate fi generat prin banii plătiți atât de angajator cât şi de angajat.

Sistemul românesc de pensii are la baza sistemul solidarității, practic, angajații de azi plătesc prin cotizațiile lunare către asigurările sociale soldele persoanelor care au ajuns la o vârstă înaintată sau se găsesc în incapacitatea de a mai lucra. Statisticile realizate de specialiştii în ultimele decade au scos la iveală faptul ca sistemul actual nu va mai putea genera plățile pentru generaţiile viitoare, deci trebuie regândită. Așa au luat naștere Pilonii II și  III de pensii. Practic, statul le dă angajaţilor şansa să aleagă cine le va gestiona o parte din banii de pensii, așa că orice angajat este îndrumat să îşi găsească un administrator de pensii. 

Pensia de stat Pilonul I 

Statisticile arată ca în prezent banii plătiți de patru angajați către sistemul de asigurări reușesc să asigure o singură pensiune completă. Se estimează că în următoarele decade numărul oamenilor activi va scădea drastic deci şi presiunea asupra statului va fi mai mare. Aşa s-a ajuns la instaurarea pilonului II de pensii.

Prin Pilonul II se poate înțelege o pensie privată cu caracter obligatoriu. Practic banii redirecţionaţi către acest fond sunt gestionați de compani private, investiții în diferite instrumente care generează încasări sigure. Dacă vorbim de pilonul III de pensii lucrurile deja se schimba drastic. Aceasta componentă este o pensie privată facultativă care generează venituri suplimentare, diferite,  de cele provenite prin cele două forme promovate prin pilonii 1 şi 2. 

Această formă de pensie privată facultativă este administrată de companii private presupune colectarea de bani care sunt investiți în diferite companii, active, s.a astfel ca la finalul perioadei contractuale, banii investiți prin aceasta formă se cumulează cu fondurile generate prin pilonii 1 şi 2 asigurând venituri suplimentare. 

din aceeasi categorie