Acasă Economie Peste o săptămână vin banii de la FMI

Peste o săptămână vin banii de la FMI

de GM

Peste fix o săptămână, în vistieria ţării ar putea intra banii de la FMI. Conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI) se va întruni pe 19 februarie pentru a analiza Raportul de evaluare privind îndeplinirea de către România a prevederilor Acordului Stand-By, adevărat, alături de Malawi, Zimbabwe şi Gambia, se arată pe site-ul instituţiei financiare internaţionale. Conform uzanţelor FMI, în 48 de ore de la avizarea încheierii favorabile a Raportului de evaluare, împrumutul este eliberat şi transferat ţării beneficiare. În cazul aprobării Raportului de evaluare realizat de misiunea care s-a aflat la Bucureşti în perioada 20-27 ianuarie, condusă de Jeffrey Franks, vor putea fi acordate tranşele a treia şi a patra ale împrumutului, în valoare totală de 2,3 miliarde de euro. 

Jumătate din cele 2,3 miliarde de euro vor merge în contul Băncii Naţionale a României, pentru consolidarea rezervei valutare, iar jumătate în cel al Ministerului Finanţelor Publice, pentru echilibrarea deficitului bugetar.

Reamintim, la conferinţa de presă care a avut loc la Bucureşti, Jeffrey Franks s-a arătat satisfăcut de rezultatele analizei şi ale convorbirilor cu autorităţile române şi a precizat că va recomanda board-ului FMI încheierea Raportului de evaluare şi, implicit, acordarea celor două tranşe.

Acordul semnat de România şi FMI anul trecut, în luna mai, prevede acordarea unui împrumut în sumă totală de 12,95 miliarde de euro, eşalonat în opt tranşe. Până în prezent, România a încasat primele două tranşe de la FMI în valoare totală de 6,9 miliarde de euro, precum şi un miliard şi jumătate de euro din împrumutul de cinci miliarde de euro, acordat de Uniunea Europeană. Urmează şi ca UE să vireze României tranşa a doua, în valoare de un miliard de euro.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că, din vară, România a putea opta pentru un nou tip de acord cu FMI, de tip precautionary stand-by.

Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria a precizat, la rândul său, că “este categoric posibil ca România să opteze pentru un acord de tip precautionary şi rămâne la latitudinea autorităţilor române să decidă dacă vor dori să utilizeze tranşele care vor fi aprobate de boardul FMI sau nu”. În ceea ce priveşte modalitatea de lucru, şeful Biroului FMI de la Bucureşti a spus că şi în cazul în care se va ajunge la un acord de tip precautionary, FMI va continua să trimită misiuni trimestriale de evaluare în România.

din aceeasi categorie