Acasă EconomieIndustrie Palatul Primăverii valorează 18 – 22 milioane euro

Palatul Primăverii valorează 18 – 22 milioane euro

de A

Palatul PrimaveriiPalatul Primăverii, fosta reședință a familiei Ceaușescu din București, valorează circa 18-22 milioane de euro, sau ar putea fi închiriat cu 40.000-50.000 euro pe lună, apreciază specialiștii companiei de consultanță imobiliară Regatta Real Estate, cea mai mare companie de consultanţă imobiliară cu capital românesc. În prezent, clădirea se află în administrarea RA-APPS. 

“Am făcut aceste estimări mergând în vizită la Palatul Primăverii, împreună cu colegii de la departamentele evaluări, rezidenţial şi investiţii, pentru a stabili o valoare cât mai apropiată de realitate şi în plus am încercat să facem o comparaţie cu proprietăţile existente pe piaţă din acest moment. Cartierul Primăverii este cea mai căutată zonă din Bucureşti pe segmentul rezidenţial premium şi de lux, iar noi avem în portofoliu cele mai frumoase proprietăţi din această zonă. Din experienţa noastră, proprietăţile care au conotaţii istorice sunt extrem de apreciate de către cumpărători”, spune Eduard Uzunov, preşedintele Regatta Real Estate.

Palatul din Bulevardul Primăverii numărul 50 a fost construit în anii 1964-1965 pe un teren iniţial de 14.830 mp după un proiect al arhitectului Aron Grimberg-Solari. Arhitectura palatului este completată de ansamblul peisagistic conceput de arhitectul Robert Woll – de altfel şi principalul designer de mobilier al reşedinţei – şi de inginerul peisagist Teodosiu.

Reşedinţa are o suprafaţă construită de 3.000 mp şi dispune în prezent de un teren de 4.800 mp, dar şi de piscină, solar şi saună, cinema, seră cu plante exotice, grădină cu păuni. La acestea se adaugă 80 de camere decorate cu tapet de mătase, lambriuri de lemn, tablouri semnate de pictori români celebri, şeminee, parchet de lemn masiv, robineţi auriţi, mozaicuri, marmură, candelabre şi oglinzi din sticlă de Murano. Timp de 25 ani, palatul a servit drept reşedinţa familiei Nicolae şi Elena Ceauşescu, şi copiilor acestora, Zoe, Valentin şi Nicu. Stilul mobilierului este foarte variat, de la mobilier în stil renascentist, până la Art Deco, piese clasice britanice şi până la piese în stil baroc şi în stil Ludovic al XIV-lea şi al XV-lea. Valoarea clădirii este estimată la circa 6-8 milioane de euro, iar cea a terenului la 12-14 milioane de euro, valorile ţinând cont de preţurile imobilelor şi terenurilor în Cartierul Primăverii, care a fost dintotdeauna cea mai căutată zonă din Bucureşti pe segmentul rezidenţial premium şi de lux.

Un singur detaliu scade atractivitatea palatului: o parcelă din grădina din faţa aparţine acum Ambasadei Kuweitului, aşa că viitorul proprietar al imobilului ar putea avea surpriza ca în grădina să apară o construcţie cu mai multe etaje. De asemenea, de-a lungul timpului mai multe parcele de teren au fost înstrăinate, din terenul iniţial de 14.830 mp rămânând doar 4.800 mp.

Zona Primăverii era considerată o zonă de securitate maximă, aşa că pe străzile din jurul imobilului nu se circula nici auto, nici pietonal. Există chiar o legendă conform căreia sub palat s-ar afla mai multe tuneluri, unul din ele ducând la vila de pe malul lacului, unde se ţineau şedinţele de partid.

În prezent, clădirea se află în administrarea RA-APPS. În 2014, Guvernul a decis ca palatul să fie scos din baza de protocol şi pregătit pentru vânzare, în condiţiile în care costurile de întreţinere sunt foarte mari, iar clădirea era folosităde câteva ori pe an de câtre delegaţii oficiale.

Primele locuinţe din Cartierul Primăverii au fost construite în anii 1930. La vremea aceea, era vorba despre lucrări care vizau extinderea şi sistematizarea Capitalei. Iniţial, Primăverii a fost un cartier de funcţionari, căci uzina de gaze şi electricitate a Bucureştiului a parcelat teritoriul fostului parc Jianu şi l-a împărţit angajaţilor săi pentru a construi case. Parcelele aveau circa 400 mp, iar casele nu trebuiau să aibă mai mult de parter şi un etaj. Izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial a întrerupt dezvoltarea zonei, iar după terminarea acestuia şi venirea comuniştilor la putere zona Primaverii s-a dezvoltat foarte mult. Având drept reper modelul rusilor, comunistii au cautat o zona pentru a construi într-un singur loc locuinţe pentru demnitari şi au ales Cartierul Primăverii, unde în anii 1950 au început lucrările la vilele care există şi azi.

Compania Regatta Real Estate a fost înfiinţată în 1993 , iar oferta inlcude terenuri şi celelalte tipuri de proprietăţi (rezidenţiale, comerciale, industriale etc.), studii de fezabilitate, evaluări, marketing şi promovare, până la servicii în domeniul arhitecturii şi amenajărilor interioare.

din aceeasi categorie