Acasă Economie Pakistanul va importa petrol și gaze naturale din Rusia

Pakistanul va importa petrol și gaze naturale din Rusia

de A

Pakistanul va începe în martie să importe petrol şi gaz din Rusia, în condiţii care vor garanta un „beneficiu economic reciproc” pentru cele două ţări, scrie AFP. Guvernul pakistanez a anunţat la începutul lunii decembrie că Rusia şi-a dat acordul pentru exportul către Pakistan de petrol la un preţ redus.

De la lansarea ofensivei sale militare împotriva Ucrainei, Moscova este vizată de sancţiuni economice occidentale şi şi-a redus livrările de hidrocarburi spre Europa, îndreptându-se în schimb spre Asia.

”Cele două părţi au convenit că, odată ce va fi găsit un consens asupra specificaţiilor tehnice, schimburile de petrol şi gaz vor fi structurate astfel încât cele două ţări să aibă un beneficiu economic reciproc”, se precizează în comunicat.

„Procesul se va încheia în martie”, au adăugat cele două ţări, la finalul unei reuniuni anuale de cooperare comercială şi economică, la Islamabad.

Ţiţeiul rus este supus din decembrie unui embargou maritim european şi unei plafonări a preţului decisă de UE, G7 şi Australia, două măsuri destinate a priva Moscova de venituri importante.

Ca reacţie, Rusia a anunţat că va interzice începând cu 1 ianuarie vânzarea petrolului său către ţările care folosesc plafonarea.

Pakistanul se confruntă de mult timp cu o penurie de energie. Însă eşecurile sale structurale au fost agravate de creşterea mondială a preţului la energie legată de războiul din Ucraina.

Ca urmare, factura sa la energie a crescut, ceea ce i-a afectat rezervele valutare, ajunse la un nivel foarte jos, astfel că în prezent nu poate importa numeroase produse cruciale pentru economia sa.

Dificultăţile de aprovizionare cu energie au dus la întreruperi recurente de curent, ceea ce a afectat gospodăriile şi industria, de exemplu sectorul textil, care reprezintă circa 60% din exporturile Pakistanului.

din aceeasi categorie