Acasă MediuDezvoltare Durabila Pace în pădure

Pace în pădure

de L M

holzindustrie lemneRomsilva și forestierii au căzut la pace după ce au fost modificate prețurile de pornire la licitațiile pentru adjudecarea lemnului din pădurile statului. A fost nevoie de proteste de stradă din partea industriei lemnului și de modificări legislative din partea Guvernului pentru ca situația să se reglementeze.

Prețurile de pornire la licitațiile pentru masa lemnoasă pe picior au scăzut, în medie cu 30%”, a declarat Erika Stanciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. ”Sunt cazuri în care prețurile au scăzut și cu mai mult de 30%. Așacă situația licitațiilor s-a detensionat și a revenit la normal”, a precizat oficialul de la Mediu.

Licitațiile pentru vânzarea masei lemoase proprietate de stat au fost boicotate de agenții economici, nemulțumiți de prețul de pornire foarte mare stabilit de Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva, care administrează pădurea statului. În general, prețurile de pornire au fost la nivelul prețurilor de adjudecare de anul trecut. RNP a susținut că nivelul ridicat al prețurilor este rezultatul direct al aplicării HG nr. 924 din 4 noiembrie 2015 prin care a fost adoptat Regulamentul de vânzare a masei lemnoase proprietate de stat. Romsilva a fost de neclintit și a refuzat modificări ale acestor prețuri, susținând că este de competența Ministerului Mediului și al Guvernului să le facă. Forestierii, pe lângă boicot, au apelat și la proteste de stradă ca să sensibilizeze factorii de decizie. În cele din urmă, Guvernul a adoptat HG nr. 43 din 3 februarie 2016, prin care s-au adus „clarificări” Regulamentului invocat, după cum au susținut oficialii guvernamentali, ceea ce a dus la detensionarea situației.

La ora actuală, licitațiile sunt reprogramate, după noile norme.

din aceeasi categorie