Acasă Stiri ExterneEuropa OMV se gândește să renunțe la Petrom. Important este cine va prelua cea mai mare companie românească

OMV se gândește să renunțe la Petrom. Important este cine va prelua cea mai mare companie românească

de M G

OMV păstrează deschise opţiunile privind eventuala retragere din afacerea profitabilă cu surse de energie fosilă sau posibilitatea investiţiilor în surse de energie regenerabilă, a declarat noul director general al companiei austriece, Alfred Stern. Surse fosile de energie sunt petrolul, gazele și cărbunele. OMV, în special prin Petrom, este implicat în petrol și gaze. Ceea ce înseamnă că noua conducere a OMV se gândește să vândă Petrom. Important pentru România este cui va vinde acțiunile: către vreo companie românească, ungurească, rusească sau de altundeva!

Grupul energetic austriac OMV AG intenţionează să accelereze restructurarea şi va anunţa la începutul anului viitor o nouă strategie, concentrată pe sustenabilitate, a afirmat vineri noul direct general Alfred Stern, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

„Nu există cale de întoarcere privind optimizarea spre sustenabilitate. Grupul îşi menţine angajamentul faţă de obiectivele climatice stabilite la Paris”, le-a spus Stern jurnaliştilor.

OMV păstrează deschise opţiunile privind eventuala retragere din afacerea profitabilă cu surse de energie fosilă sau posibilitatea investiţiilor în surse de energie regenerabilă, a declarat Stern. Acesta a adăugat: „Vom face o strategie în funcţie de locul în care ne putem diferenţia, de locul în care credem că ne putem învinge concurenţa”.

Alfred Stern, 56 de ani, este, începând din 1 septembrie, noul director general al grupului energetic austriac OMV, în locul lui Rainer Seele.

În prima fază, Alfred Stern va prelua funcţia de preşedinte al comitetului executiv şi director general al OMV pentru o perioadă de trei ani, cu posibilitatea prelungirii pentru încă doi ani. Actualul preşedinte al comitetului executiv şi director general al OMV, Rainer Seele, a demisionat de comun acord marţi, 31 august 2021, din funcţia pe care o deţine în Comitetul executiv.

Începând din 2018, Stern a condus Borealis, divizia de produse chimice a OMV, şi era un succesor logic al lui Rainer Seele, cel care a iniţiat modificarea strategică de direcţie a grupului OMV spre petrochimie. În primăvara acestui an, Stern a fost numit în fruntea noii divizii Chemicals & Materials creată de OMV după ce grupul austriac şi-a majorat participaţia la Borealis de la 36% până la 75%.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 7%, iar 21,4% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.

din aceeasi categorie