Acasă Economie OMV Petrom va plăti un dividend special de 2,5 miliarde lei

OMV Petrom va plăti un dividend special de 2,5 miliarde lei

de A

OMV Petrom a decis să înceapă din 2 septembrie plata către acționari a unui dividend special, în valoare brută de 0,0450 lei/acțiune și în sumă totală de 2,5 miliarde lei.

”În conformitate cu Hotărârea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor OMV Petrom S.A. din data de 26 iulie 2022, OMV Petrom anunță plata dividendelor speciale prin intermediul Depozitarului Central și BRD – Groupe Société Générale – agentul de plată selectat – începând cu data de 2 septembrie 2022, către acționarii săi înscriși în Registrul Acționarilor ținut de către Depozitarul Central la data de înregistrare 11 august 2022. Dividendul special brut este de 0,0450 lei pentru o acțiune, iar unde este cazul impozitul pe dividende aferent va fi reținut la sursă în cotele prevăzute de lege”, arată un anunț al companiei.

De asemenea, OMV Petrom a anunțat că nu mai importă țiței rusesc în vederea procesării, însă această decizie vine cu cu un cost. CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere, a anunțat că renunțarea la procesarea țițeiului rusesc în favoarea celui de altă proveniență, majorează costurile de achiziție ale OMV Petrom cu 16 dolari pe baril. Potrivit acesteia, 30% din țițeiul rafinat la Petrobrazi provine din import.

De la 1 iulie, până pe 30 septembrie, guvernul a inrodus un mecanism de reducere a prețului benzinei și motorinei cu 50 de bani pe litru. Din suma de 50 de bani, 0,25 lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț și se include în baza de impozitare a TVA. Totodată, compensația acordată de stat, de 0,25 lei/litru se stabilește și se individualizează de către operatorii economici într-o declarație al cărei model se aprobă prin ordin al președintelui ANAF. Declarația se depune până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cerere de restituire.

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, a realizat în primul semestru al anului un profit net de 4,646 miliarde lei, de aproape cinci ori mai mare față de perioada similară a anului trecut, când a realizat un rezultat net de 980 milioane lei.

Veniturile din vânzări au urcat de două ori și jumătate, de la 10,12 miliarde lei în prima parte a anului trecut, la 25,58 miliarde lei în prima parte a acestui an.

Numărul de angajați ai Grupului OMV Petrom a scăzut cu 10%, la 7.839 salariați.

Investițiile au însumat 1,389 miliarde lei în primele șase luni, cu 15% mai mari față de aceeași perioadă din 2021 (1,208 miliarde lei), în principal direcționate către investițiile din Explorare și Producție în valoare de 1,022 miliarde lei (la șase luni din 2021: 993 milioane lei).

Producția de gaze naturale a companiei a scăzut în primul semestru cu 11%, la 1,74 miliarde metri cubi. Producția totală de hidrocarburi a scăzut cu 11%, la 21,84 milioane barili echivalent petrol.

din aceeasi categorie