Acasă Analize Noaptea ca hoţii?! Nici dimineaţa nu sunt mai breji!

Noaptea ca hoţii?! Nici dimineaţa nu sunt mai breji!

de M G

ANREComisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor au nominalizat, în mare secret, persoanele propuse să ocupe locurile vacante în Comitetul de Reglementare al Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Din anul 2012, când a intrat în vigoare legea 160, care reglementează activitatea ANRE, numirile în conducerea instituţiei s-au făcut în urma audierilor persoanelor înscrise în competiţie. Poate că nu au fost cei mai buni specialişti aleşi, mai ales că numirile s-au făcut pe „algoritm politic”, dar măcar au fost audiate toate persoanele înscrise, iar audierile au fost publice, în prezenţa inclusiv a presei. Acum, numirile s-au făcut, efectiv, în urma unei selecţii de CV-uri! N-a fost prezent niciunul dintre candidaţi! N-a fost anunţat nicăieri că urmează să se facă această selecţie! N-a fost nicăieri publicat regulamentul şi criteriile de selecţie! Mai mult, comisiile s-au reunit dimineaţa, la ora 09.00, în ziua în care, la 10.30, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a adresat Parlamentului. Adică „selecţia” s-a făcut „pe repede înainte”. Mai mult, în dosarele membrilor comisiilor era o listă cu candidaţii, iar în dreptul numelor ce, probabil, trebuiau votate, era scris cu stiloul pentru ce post trebuia votată persoana respectivă (vezi listă – lista-candidati-anre). Mai mult, lista se numeşte a candidaţilor „audiaţi”! Noaptea ca hoţii?! Nici dimineaţa nu sunt mai breji!

În şedinţa comună a Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor din data de 9 mai 2017, deputatul PSD Ion-Marcel Ciolacu spunea: „Domnule președinte, deoarece în lege nu se impune audierea, vă propun respingerea propunerii făcute de către Comisia pentru industrii și servicii și întocmirea raportului până mâine, fiindcă au timp”. N-a fost până mâine, ci până în ziua următoare, 11 mai.

Este adevărat, legislaţia în vigoare nu impune expres audierea candidaţilor. Cu toate acestea, din anul 2012, când a intrat în vigoare Legea 160 a ANRE, procedura aplicată de cele două comisii de specialitate a fost aceea de a audia candidaţii. Mai mult, actualul Parlament a acceptat să dezbată precedentul Raport comun al celor două comisii, în data de 26 aprilie 2017, „cu privire la audierea candidaţilor ce urmează a fi numiţi” în Comitetul de Reglementare al ANRE. Parlamentul a respins lista candidaţilor propuşi şi a fost reluat procesul de selecţie.

Până pe 8 mai, data limită, s-au înscris 11 persoane: directori sau foşti directori în cadrul ANRE, Opcom, Hidroserv, Electrica etc. Au fost preferaţi Henorel Soreaţă (director general în cadrul ANRE), Ramiro Angelescu (fost director în cadrul Electrica) şi Teodor Atanasiu (fost ministru al Apărării etc.). Cum criteriile de selecţie au fost secrete (sau, pur şi simplu, cel mai probabil au fost doar cele referitoare la „algoritmul politic”), în Comitetul de Reglementare al ANRE vor fi numiţi, din nou, poate unii dintre cei mai slabi candidaţi!

PNL măcar a fost mai onest: a anunţat că-l nominalizează pe fostul ministru Teodor Atanasiu pentru un loc în Comitetul de Reglementare al ANRE. PSD n-a făcut nici măcar atât! Potrivit informaţiilor vehiculate în piaţă, un post revenea PNL, iar două posturi – PSD. Pe algoritm. Algoritmul „bate” profesionalismul! Din păcate!

din aceeasi categorie

1 comentariu

lucian victor mai 13, 2017 - 2:08 pm

Daca un specialist din energie ar audia propusii din Anexa 1 nesemnata, pe „cinste”, nici unul nu ar promova. Acesta este principalul, dar nu singurul motiv pentru care la ANRE se face balci, nu reglementare. ANRE este o cooperativa de impartit bonificatii pentru clienti politici si „baiatii destepti” de care este plina toata economia romaneasca.

Comments are closed.