Acasă Economie Naftogaz a descoperit un depozit de gaze în Munţii Carpaţi

Naftogaz a descoperit un depozit de gaze în Munţii Carpaţi

de A

Compania ucraineană de stat Naftogaz a anunţat că subsidiara sa de gaze a descoperit un depozit nou de gaze naturale „promiţător” în vestul ţării, în Munţii Carpaţi, transmite Reuters.

Descoperirea reprezintă un nou pas al strategiei companiei de majorare a producţiei interne, în condiţiile în care invadarea Ucrainei de către Rusia a resetat strategia energetică a Kievului, a afirmat directorul general Oleksiy Chernyshov.

„În ultimele zile a fost pusă în funcţiune o sondă în locul în care credem că este un depozit masiv din Munţii Carpaţi. Nu există coincidenţe fericite. Este rezultatul unei activităţi coordonate, folosim recunoaştere seismologică 3D şi tehnologii moderne de forare”, a scris Chernyshov într-o postare pe Facebook.

Într-un comunicat, Naftogas a informat că s-a forat la o adâncime de 1.600 metri.

De când a preluat conducerea Naftogaz, în urmă cu un an, Chernyshov a declarat în mod repetat că vrea să majoreze producţia internă de gaze, obiectivul companiei fiind de a produce 14 miliarde metri cubi (bcm) în 2024, de la 13,5 bcm în 2023.

Producţia totală a Ucrainei, care include şi producţia de gaze a firmelor private, este estimată anul acesta la aproximativ 19,1 bcm, faţă de 18,5 bcm în 2022.

Oleh Tolmachev, directorul producătorului de gaze Ukrgasvydobuvannia, a afirmat că vestul Ucrainei are un potenţial ridicat pentru noi depozite de hidrocarburi.

„Ne intensificăm activităţile în această regiune, introducând noi tehnologii şi atrăgând investiţii”, a explicat acesta.

Din 2015, Ucraina nu a importat direct gaze naturale din Rusia, ci a cumpărat de la Uniunea Europeană, şi şi-a accelerat eforturile de creştere a producţiei interne de gaze.

din aceeasi categorie