Acasă MediuDezvoltare Durabila Ministrul Mediului sprijină producția de energie din cărbune

Ministrul Mediului sprijină producția de energie din cărbune

de L M

Ministrul Mediului dă un mesaj clar privind deschiderea sa către producția de energie din cărbune. Poziția demnitarului român a venit în urma declarațiilor vicepreședintelui executiv al Comisie Europene, Frans Timmermans, prin care Uniunea Europeană permite întoarcerea la producerea energiei electrice din cărbune. Și totul din cauza războiului din Ucraina, care a accentuat puternic creșterea prețului la energie. Declarațiile lui Timmermans sunt cu atât mai importante cu cât acesta este coordonatorul Green Deal, politicile prin care Uniunea Europeană să devină neutră din punct de vedere al climei și poluării, până în 2050.

„Dincolo de distrugerile provocate de război, Europa se află și într-o criză energetică. Toate statele europene caută soluții pentru reducerea dependenței la importurile de gaze și țiței din Rusia. În acest context Romania va trebui să facă pași concreți, raționali în direcția asigurării independenței energetice”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, pe pagina sa de Facebook. Nu a ministerului pe care îl conduce.

Demnitarul a făcut o trecere în revistă a principalelor măsuri pe care Guvernul le-a anunțat, în vederea asigurării unei producții de energie cât mai acoperitoare pentru nevoile României. „Identificăm soluții ca toate capacitățile de producție să fie finalizate în regim de urgență. Anul acesta trebuie puse în funcțiune toate instalațiile care sunt aproape de finalizare. Majoritatea acestora sunt soluții bazate pe surse de energie regenerabilă”, a spus Tanczos.

„Totuși, în regim de forță majoră și cu caracter temporar, va trebui să repornim și centralele termice pe bază de cărbune. Această soluție țintește dobândirea independenței într-un termen cât mai scurt, doar până când se vor pune în funcțiune și își vor dovedi sustenabilitatea sistemele din surse regenerabile”, a completat ministrul Mediului.

 

din aceeasi categorie